В Естонії планують штрафувати біженців, які кинули мовні курси: деякі посадовці критикують цю ідею

Дата: 26 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Наприкінці червня міністерство культури Естонії запропонувало нові умови навчання естонської мови для одержувачів міжнародного захисту. Вони передбачають виплату компенсації державі в разі переривання навчання. Деякі посадовці засуджують таку пропозицію, наголошуючи на її недоречності. 

Про це повідомляє видання ERR.

Фото з відкритих джерел

Так, у проєкті постанови зазначається, що повнолітній отримувач міжнародного захисту зобов’язаний брати участь у програмі адаптації та вивчення естонської мови. Особи, які отримали тимчасовий захист, зобов’язані пройти навчання за програмою адаптації та курси естонської мови на рівень А1, які пропонує держава безоплатно.

Якщо ж одержувач міжнародного захисту не виконає зобовʼязань, узятих під час реєстрації на курси естонської мови, то організатор мовних курсів стягне з нього витрати на навчання.

Голова відділу культурного розмаїття естонського міністерства культури Ольга Ситник пояснює таку пропозицію влади тим, що ресурси держави обмежені.

“Трапляються випадки, коли люди починають навчання, але потім з якихось причин переривають його, і місце залишається незаповненим, хоча інша людина з тієї самої цільової групи, можливо, була б більш вмотивованою і закінчила б курс. Для того щоб ці ресурси витрачалися в цільовий спосіб, якраз і необхідний такий інструмент”, – сказала вона.

За словами представниці міністерства, у постанові йдеться лише про тих, хто не закінчує курсів без поважної причини. Тобто якщо людина може пояснити, чому вона припинила навчання, то це не призведе до санкцій.

Проте некомерційна організація допомоги біженцям Eesti Pagulasabi критично поставилася до цього плану. Керівник Фонду інтеграції Дмитро Московцев, який організовує курси, вважає, що карати біженців треба лише в крайньому разі, а спочатку можна спробувати позитивну мотивацію.

“Одним з варіантів може бути компенсація додаткової навчальної відпустки для тих, хто вивчає мови. Приміром, якщо хтось вивчає естонську мову відповідно до закону про громадянство, то він матиме право на компенсацію до 20 календарних днів на рік неоплачуваної навчальної відпустки залежно від рівня володіння мовою”, – запропонував Московцев.

Очільник Естонської ради в справах біженців Ееро Янсон також вважає, що замість санкцій міністерство має розібратися, чому люди кидають навчання. Він наголосив, що деякі біженці залишилися незадоволеними запропонованими курсами.

“Люди навчаються по-різному, і різноманітність методологій, безумовно, також допоможе. Інтенсивніші програми більше підходять для одних, більш інтерактивні програми – для інших; для одних краще підходять вечірні заняття, для інших – заняття вихідного дня. Наявність методів та варіантів гарантує, що люди отримають успішний досвід та зможуть прогресувати в навчанні у відповідному темпі”, – пояснив Янсон.

Нагадаємо, що станом на травень 2023 року в Естонії 3 859 українських біженців завершили мовні курси естонської на рівень А1, ще 4 195 осіб продовжують навчання. Ще 459 українців зареєструвалися на курси та чекають на їхній початок.

Проведення мовних курсів для українських біженців фінансується з бюджету Естонії. Усього на замовлених курсах є місця для навчання 10 тисяч осіб.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter