Естонія оплатила базові мовні курси для понад 8 тисяч українців

Дата: 22 Травня 2023
A+ A- Підписатися

В Естонії 3 859 українських біженців завершили мовні курси естонської на рівень А1, ще 4 195 осіб продовжують навчання. Ще 459 українців зареєструвалися на курси та чекають на їхній початок.

Про це повідомила заступниця канцлера міністерства культури з питань культурного розмаїття Еда Сільберг.

Фото: Depositphotos

Проведення мовних курсів для українських біженців фінансується з бюджету Естонії. Усього на замовлених курсах є місця для навчання 10 тисяч осіб.

Так, у 2022 році Естонія виділила 4,5 мільйона євро з додаткового бюджету, щоб запропонувати 10 тисячам українських біженців, що отримали статус тимчасового захисту, вивчення естонської мови на рівні А1.

Навесні 2023 року уряд виділив зі свого резерву ще 4,5 мільйона євро, щоб ще 10 тисяч українців змогли отримати базові знання мови.

Наразі триває навчання, організоване на кошти, виділені минулого року. Кошти, виділені цього року, ще не були використані для замовлення курсів.

Також сотні українців, що отримали тимчасовий захист, використовують інші можливості для вивчення мови та досягнення необхідного рівня. Приміром, через Касу страхування від безробіття або самостійно навчаючись в е-середовищі Keeleklikk та Keeletee.

Як відомо, 44% українців віком від 20 до 64 років, які отримали тимчасовий захист в Естонії, знайшли собі роботу. Серед країн ЄС такий показник надзвичайно високий, і частка біженців, що працюють, постійно зростає.

Найвищий рівень зайнятості серед українців від 35 до 39 років. Ця вікова категорія найчастіше влаштовується на роботу в Естонії, а частка безробітних серед них постійно знижується. 

Нагадаємо, що з кінця лютого 2022 року Естонія прийняла понад 68 тисяч українських біженців. Однак у березні 2023 року серед жителів Естонії підтримка приймання українців, які тікають від війни, впала до найнижчого рівня за 12 місяців. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter