“Дискримінаторами — 2017” стали мер Чернігова, ректор педуніверситету ім. Драгоманова та Всеукраїнська рада церков

Дата: 16 Листопада 2017
A+ A- Підписатися

Сьогодні, в Міжнародний день толерантності, оголошені переможці антипремії “Дискримінатор року – 2017”.

Лауреатів премії, яка присуджується за порушення прав людини, представники журі оголосили на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі, передає кореспондент Центру інформації про права людини.

“Переможцем” в номінації “Язик мій – ворог мій” за найбільш дискримінаційне висловлювання став мер Чернігова Владислав Атрошенко.

Атрошенко у своєму пості у мережі Фейсбук закликав ввести в Україні демографічну політику та пропаганду, згідно з якою українці та українки, які не матимуть мінімум трьох дітей, повинні вважатись “хворими, або не українцями”.

Оголошуючи “переможця” в номінації, співкоординаторка Коаліції з протидії дискримінації в Україні Ірина Федорович зазначила, що кандидатура Атрошенка була подана у кількох заявках абсолютно різних людей.

Вона також розповіла, що ще на етапі номінування мер Чернігова зв’язався із організаторами конкурсу. Він сказав, що отримав запрошення, але на церемонію не приїде і вибачатись теж не буде. За його словами, ЗМІ все перекрутили, а він просто дуже переживає за демографічну ситуацію в Україні.

“Проблема в тому, що у нас ані політики, ані державні службовці не розуміють відповідальності за свої слова. Вони вважають, що можуть сказати все, що завгодно. Образити кого завгодно, але їм за це нічого не буде”, – зазначила Ірина Федорович.

Але вона наголосила, що “свобода слова не може ображати інших людей, не може використовуватись для дискримінації і для того, щоб просувати ненависть”.

Федорович розказала, що до згаданої номінації також була подана заявка про Музей науки у Вінниці, який розмістив оголошення про захід  до “дня захисту чоловічої нервової системи від насильницьких дій з боку жінки” і запросив чоловіків сховатися в цей день у “бабосховищі”.

Також у цій категорії було номіновано націоналістичний рух “Карпатська січ”, який поширює мову ворожнечі, організацію “Правий сектор” та навіть двох громадських діячів за трансфобію.

Премію в номінації “Реально Г” за найбільш дискримінаційний вчинок отримав ректор НПУ ім. Драгоманова Віктор Андрущенко, підлеглі якого “заганяли” студентів університету замість занять на урочистий молебень з нагоди Дня вчителя.

За словами голови ЛГБТКІ-організації “Інсайт” Олени Шевченко, випадок з молебнем не єдине, чим відзначився ректор педуніверситету.

“Протягом останнього року університет стає місцем збору ультранаціональних рухів. А створений при університеті ґендерний клуб, де обговорювались питання насильства щодо жінок та ЛГБТ-спільноти, не проіснував і кількох місяців, тому що постійно приходили ультраправі і зривали засідання клубу. І ніякої підтримки з боку НПУ ніхто не отримав. Вони навпаки казали про те, що учасники клубу розбещують молодь і є загрозою для традиційної сім’ї”, – зауважила Олена Шевченко.

Вона додала, що до цієї номінації також була заявлена Національна поліція за нерозслідування злочинів на ґрунті ненависті та Пінчук Арт Центр, який не пристосований для відвідувачів з інвалідністю.

Премію “Дискримінація “в законі” за найбільш дискримінаційну законодавчу ініціативу “виборола” Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій (ВРЦіРО), яка активно протидіє ратифікації Стамбульської конвенції.

Представник міжнародної правозахисної організації Amnesty International Сольдадо Ковалісіді, оголошуючи лауреата, нагадав, що Стамбульська конвекція — це документ, який попереджає насильство щодо жінок і бореться із домашнім насильством.

“При цьому у Туреччині, де переважає іслам, Стамбульська конвенція ратифікована. У Грузії, де переважає православ’я, Стамбульська конвенція ратифікована. У Польщі, де переважає католицизм, також Стамбульська конвенція ратифікована. Але в Україні релігійні організації чомусь проти ратифікації документа”, – зазначив Сольдадо Ковалісіді.

Організатори повідомили, що цього року на антипремію було подано 49 заявок. Їх подавали не лише правозахисники. До номінування долучились люди з різних сфер діяльності.

“Я дуже сподіваюся, що колись ми будемо давати премію за промотування різноманіття, поваги до людей, незалежно від їхніх ознак. Але поки що як коаліція ми продовжуємо робити антипремію та говорити про ганебні вчинки”, – підсумувала Ірина Федорович.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter