Державне бюро розслідування очолить екс-прокурор Роман Труба

Дата: 16 Листопада 2017
A+ A- Підписатися

В результаті рейтингового голосування спеціальна комісія обрала директором Державного бюро розслідування Романа Трубу.

Кандидатуру Труби підтримали усі 9 членів комісії, повідомляє Українська правда.  

Решта кандидатів набрали від 0 до 4 голосів. Зокрема, головний військовий прокурор Анатолій Матіос набрав 2 голоси.

Також комісія підтримала рішення про подання прем’єр-міністру щодо призначення Труби директором ДБР. 

Труба – керівник департаменту ТзОВ “Юридична компанія “Сектор права”. Згідно з його біографією, 6 років і 5 місяців він пропрацював на керівних посадах у прокуратурі. 

Крім того, першим заступником директора ДБР обрана Ольга Варченко, яка отримала 9 голосів під час рейтингового голосування, повідомляє Ділова столиця.

Ольга Варченко є начальником Управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва у суді Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України.

Комісія ДБР складається із 9 членів. По 3 із них обирали Кабмін, Верховна Рада і президент України.

Як відомо, 12 листопада 2015 року Верховна Рада проголосувала закон про створення Державного бюро розслідувань.

Згідно з законом, Бюро має розслідувати випадки катування та інших злочинів, пов’язаних з жорстоким, нелюдським або таким, що принижує гідність, поводженням або покаранням, вчинених прокурорами, слідчими (детективами) Національного антикорупційного бюро, СБУ, органів внутрішніх справ та працівниками інших правоохоронних органів.

Бюро має також розслідувати військові злочини, злочини, вчинені службовими особами, які займають особливо відповідальне становище.

Також бюро має займатись розслідуванням злочинів, вчинених службовими особами Національного антикорупційного бюро, прокурорами Антикорупційної прокуратури.

Ухвалена президентом Нацстратегія з прав людини зобов’язує Міністерство юстиції створити ефективну систему розслідування злочинів, пов’язаних із катуваннями, жорстоким, нелюдським поводженням чи покаранням. Громадянська платформа моніторингу виконання Нацстратегії визнала цей захід частково виконаним. 

Українські правозахисники раніше вказали на ризики, які можуть зірвати виконання цього заходу. 

8 листопада під час засідання комітету законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Верховної Ради генеральний прокурор Юрій Луценко поскаржився на колапс у правоохоронній системі.

Він нарікав, що ДБР було створене ще 2 роки тому, але за цей час спеціальна комісія так і не змогла призначити керівника та набрати відповідний штат, тож ситуація зайшла в глухий кут.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter