Десятеро людей, виселених з окупованих населених пунктів Запоріжжя, тільки зараз дісталися підконтрольної території

Дата: 01 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

31 січня десятеро людей, “депортованих” росіянами з тимчасово окупованих населених пунктів Запорізької області, дістались на підконтрольну Україні територію. 

Про це повідомив мер Мелітополя Іван Федоров. Він зазначив, що це перші цього року мешканці області, які змогли виїхати з окупації. 

Без речей, лише паспорт та вода – так окупанти виганяють українців з їхнього дому. Джерело: РІА Новини
“Людей звинувачують у проукраїнській позиції, допомозі силам спротиву, диверсійній діяльності тощо. На камеру їх майже без речей відправляють іти пішки 10 км “сірою зоною” в сторону підконтрольного Україні Запоріжжя. Але поза камерами депортовані зникали безвісти”, – каже Федоров. 

За його припущеннями, людей тримали в полоні, змушували рити окопи, а можливо, чинили щодо них і гірші злочини. 

“І от учора ввечері 10 “депортованих” людей усе ж змогли врятуватися з полону. Уточнюємо деталі щодо перших цього року жителів, які змогли вирватися з окупації”, – додає мер.

Раніше ZMINA писала, що 14 січня росіяни примусово виселили з окупованої території Запорізької області п’ятьох людей, 19 січня – ще трьох, а до того – керівника Михайлівського ПТУ Віктора Удовиченка.

У жовтні з тимчасово окупованого Мелітополя російські військові примусово виселили двох жінок, бо в однієї з них у телефоні була програма для онлайн-навчання в українській школі, а в іншої – одяг з патріотичним принтом. 

До того ж окупаційна влада тимчасово окупованих територій Запорізької області планує примусово виселяти родини, члени яких не донесли окупантам на своїх родичів з проукраїнською позицією.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки примусових депортацій на територію Російської Федерації та Білорусі, скоєних під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком примусової депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу iy@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.

За згодою заявника отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter