Окупанти заявили, що примусово виселятимуть із Запорізької області цілі родини

Дата: 20 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Окупаційна влада тимчасово окупованих територій Запорізької області планує примусово виселяти родини, члени яких не донесли окупантам на своїх родичів з проукраїнською позицією.  

Про це в ефірі пропагандистського телеканалу “Крим 24” заявив ставленик окупантів на посаду керівника Запорізької області Євген Баліцький

Скриншот з телеграм-каналу “ЖДУНЫ Мелитополя и р-на”

Якщо члени сім’ї знали, що “людина займалася екстремістською діяльністю”, то їх також “депортують з території Запорізької області”, сказав призначений росіянами Баліцький:

“Це категорія людей, які опосередковано брали участь у вбивстві, підриві мостів та ЛЕП. Цю інформацію не донесли і стали співучасниками… Ще раз говорю – ми вважаємо, що це гуманно”

Вже є непоодинокі випадки, коли українців примусово виселяють з ТОТ Запоріжжя. Причиною називають “підривну діяльність проти РФ”.

Так, 14 січня примусово виселили п’ятьох людей, 19 січня – ще трьох, до того керівника Михайлівського ПТУ Віктора Удовиченка. А ще раніше – двох жінок, бо в однієї з них у телефоні була програма для онлайн-навчання в українській школі, а в іншої – одяг з патріотичним принтом. 

Як кажуть самі окупанти, люди мають пройти 10 км сірої зони до українського блокпоста пішки. Ніяких речей їм з собою взяти не дають.

“Даємо паспорт в руки та пляшку води”, – заявив Баліцький.

Водночас мер Мелітополя Михайло Федорів у своєму телеграмі написав, що виселені окупантами українці на підконтрольній Україні території не з’являються:

“Українці, депортовані рашистами з окупації в бік Запоріжжя, безслідно зникають у Василівці. Люди не доходять до переправи, де на них чекає українська сторона. Куди насправді відправляють українців, залишається невідомим”.

Федорів зазначив, що окупаційна влада Запоріжжя ще у липні 2022 року “видала наказ” про виселення мешканців за межі окупованих територій області через українську символіку та “не проросійську позицію”. 

“Моя думка, що псевдовлада переймає модель Сталіна з депортації у 1944 році кримськотатарського населення з Криму”,прокоментував він.

Правова аналітикиня Центру прав людини ZMINA Онисія Синюк пояснює, що такі неправомірні дії окупантів водночас не є депортацією:

“Переміщення в межах держави не є депортацією. Навіть, коли йдеться про переміщення між окупованою та  підконтрольною територіями. Це все територія України”.

Вона додає, що цивільних на ТОТ Запоріжжя натомість піддають насильницькому переміщенню у межах держави їхнього громадянства без підстав, які допускає міжнародне право.

“Тобто для примусового переміщення, по суті, немає різниці, куди людину в межах території країни переміщають – на іншу окуповану територію в межах держави чи на підконтрольну Україні територію”, – зазначає аналітикиня. 

На її думку, аргументи окупантів про те, що ці люди “є українськими агентами” чи “становлять небезпеку для окупаційної влади”, ніяк не виправдовують примусового переміщення. 

“Навіть якби такі “звинувачення” мали якесь підґрунтя. Жодна правова процедура не передбачає такої санкції як примусове переміщення. Не кажучи вже про застосування до людей будь-яких заходів без доведення їхньої вини”, – підсумувала Синюк.

Нагадаємо, що Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки примусових депортацій на територію Російської Федерації та Білорусі, скоєних під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком примусової депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу iy@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.

За згодою заявника отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter