Держспецзв’язку попередила про ймовірне посилення кібератак у День Незалежності

Дата: 22 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Очікується посилення кібератак з боку окупантів напередодні та в день відзначення Дня Незалежності – 24 серпня. У зоні підвищеного ризику – держслужбовці, військові, працівники критичної інфраструктури, але постраждати від кібератак може будь-хто.

Про це повідомляє Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України.

Фото: 5 канал

“Незалежність та свобода України не дають спокою російським загарбникам. Саме у значні державні дати зазвичай активізується ворог. Тому ми очікуємо посилення атак з боку окупантів напередодні та в день відзначення найважливішого для українців державного свята – Дня Незалежності. І не тільки на полі бою, а й у кіберпросторі”, – йдеться в повідомленні. 

Своєю чергою Держспецзв’язку радить терміново змінити всі слабкі паролі до важливих облікових записів, якщо використовували такі досі. Змінити паролі також варто в тому разі, якщо протягом тривалого часу цього не робили. Потім бажано налаштувати двофакторну автентифікацію.

Далі слід встановити всі необхідні оновлення програм на комп’ютері та в смартфоні. Після – просканувати пристрої за допомогою антивірусів. Обов’язково встановити антивірус, якщо досі цього не зробили.

Також варто видалити всі зламані піратські програми, які встановлювали раніше: вони можуть містити вразливості та становити небезпеку для комп’ютера. Російські програми, якщо такі були на пристрої, також необхідно видалити.

Ще фахівці радять зробити резервні копії важливих документів, файлів, щоб мати змогу їх відновити в разі втрати.

Слід памʼятати, що посилання на фішингові сайти можуть бути “замасковані” під привітання зі святом. Не можна переходити за підозрілими посиланнями, отриманими від незнайомців та навіть від друзів.

“Звертайте особливу увагу на e-mail, адже часто хакери атакують саме за допомогою розсилання небезпечних електронних листів з “гарячими” темами. Зауважте, що зловмисники можуть імітувати представників держорганів. Звертайте увагу на адресу відправника, вміст листа. Не переходьте за підозрілими посиланнями і не відкривайте вкладень”, – наголошують у Держспецзв’язку.

Там також нагадують про те, що не можна розголошувати чи публікувати персональні дані та іншу важливу інформацію про себе – паролі, номери телефонів, пін-коди тощо.

“Якщо бачите інформацію про “матеріальну допомогу до Дня Незалежності”, “додаткові виплати до свята” або інші подібні обіцянки, обов’язково перевірте це на офіційних ресурсах органів влади. Часто за схожими повідомленнями ховаються фішингові атаки. Не беріть участі в опитуваннях, де вимагають надати конфіденційну інформацію або секретні фінансові дані (пін-код до картки, CVV-код тощо)”, – додають фахівці.

У разі якщо небезпечний файл усе ж завантажили на робочий компʼютер, необхідно попередити про це службу інформаційної політики. 

Про кіберінциденти можна також повідомляти кіберполіції на пошту callcenter@cyberpolice.gov.ua та CERT-UA на пошту cert@cert.gov.ua.

Нагадаємо, американська компанія Microsoft заявила, що за декілька місяців до повномасштабного вторгнення Росії в Україну російська хакерська група Seaborgium вчиняла атаки на український урядовий сектор.

Раніше ZMINA писала, що за липень поточного року в Україні зареєстрували 203 кібератаки. Представники Держспецзвʼязку зазначають, що збільшилася кількість атак російських хакерів на органи державного управління.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter