Держкіно не може скасувати фінансування ЛГБТ-стрічки “Мій юний принц”

Дата: 29 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Державна агенція з питань кіно заявила, що не має повноважень скасувати фінансування стрічки “Мій юний принц” Хачіка Васіляна попри невдоволення деяких громадян.

Про це йдеться у відповіді відомства на запит Укрінформу.

Джерело: “Думская”

У центрі сюжету фільму історія про 17-річного підлітка Поля. Він веде розгульне життя в шикарному домі на гроші, зароблені бабусею від продажу творів мистецтва, та має нездорову прихильність до власної матері Софії. Незабаром у їхньому житті з’являється молодий хлопець Антуан та його батько Марк, що призводить до трагедії.

Майбутня картина опинилася в центрі скандалу восени 2021 року, коли стало відомо, що вона стала переможницею 17-го пітчингу Держкіно та отримала держфінансування. Авторів фільму звинуватили в “пропаганді ЛГБТ” та “образі почуттів вірян”.

В агентстві нагадали, що 12 жовтня 2021 року за рішенням Ради з державної підтримки кінематографії було ухвалене надання ТОВ “Ріал Пікчерз” державної підтримки в сумі 20 млн грн на виробництво фільму. Але поки що договір між кінокомпанією “Ріал Пікчерз” та Держкіно не укладався.

Раніше Рівненська, Житомирська, Львівська, Івано-Франківська та Одеська обласні ради ухвалили звернення до уряду, щоб стрічка не отримала держфінансування. Крім того, 41 депутат Верховної Ради пропонує парламенту рекомендувати Держкіно переглянути питання державного фінансування фільму.

В агентстві наголошують, що, згідно з Конституцією, однією з основних засад державної політики у сфері культури є забезпечення свободи творчості. Дотримання рівних прав та можливостей, засноване на принципах багатоманітності та рівності, свободи творчості, свободи думки, совісті та релігії, заборони цензури та дискримінації закріплено в законодавстві України.

“Скасування рішення комісії щодо надання ТОВ “Ріал Пікчерз” (режисер Хачік Васілян) кінопроєкту “Мій юний принц” державної підтримки виходить за межі повноважень Державного агентства з питань кіно”, – додали в Держкіно.

Знімання фільму заплановано на травень-липень 2022 року, і вже в липні має відбутися прем’єра стрічки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter