Держдеп США вказав на грубі порушення прав людини в окупованому Криму

Дата: 17 Березня 2020
A+ A- Підписатися
Доповідь Державного департаменту США про права людини в розділі, присвяченому Україні, вказує на низку суттєвих проблем. Автори документа окремо окреслили ситуацію в тимчасово окупованих районах Донбасу й Криму.
 

Версію документа за 2019 рік оприлюднено на сторінці Держдепартаменту.

Держдеп США зауважив, що російські державні органи, зокрема Міністерство внутрішніх справ, ФСБ, Слідчий комітет, Генеральна прокуратура використовують у Криму своє законодавство, наче півострів є територією Російської Федерації. ФСБ розгорнула в Криму свою контррозвідку, заходи з протидії тероризму, організованій злочинності та корупції. А “національні сили поліції” діяли під егідою Міністерства внутрішніх справ РФ. 
 
У відомстві вказують, що на півострові минулого року ставалися грубі порушення прав людини: зникнення людей; тортури, зокрема примусове поміщення до психіатричних закладів як каральний засіб; нелюдське поводження в місцях несвободи; примус до зізнань; неналежні умови в місцях несвободи та транспортування ув’язнених до Росії; свавільні арешти та затримання; політичні в’язні; часте та свавільне втручання в приватність; жорсткі обмеження свободи слова для ЗМІ та обмеження свободи інтернету; грубе та широке придушення свободи мирних зібрань і віросповідання.
 
У документі також відзначають жорсткі обмеження свободи асоціацій, зокрема й для Меджлісу кримськотатарського народу, значні обмеження на свободу пересування, на участь у політичному житті, систематичну корупцію та систематичну дискримінацію кримських татар і українців.
 
Автори доповіді зауважують, що окупаційна влада неактивна в притягненні винних за порушення прав людини в Криму до відповідальності. Це, на переконання Держдепу США, створило атмосферу безкарності та беззаконня на півострові.
 
Серед іншого відомство відзначає, що окупаційна влада примушує мешканців Криму до отримання російського громадянства й переслідує тих кримчан, хто не одержав російських документів.
 

За даними Кримської правозахисної групи, за п’ять років російської окупації понад 1 500 українців було притягнуто до відповідальності через відсутність російських документів і стосовно 450 осіб були видані накази про депортацію”, – йдеться у повідомленні.

Держдеп США дійшов до висновку, що анексія кримського півострова продовжила суттєво й негативно впливати на ситуацію з правами людини.

Доповідь Державного департаменту США щодо прав людини в країнах світу готується щороку. Документ охоплює визнані на міжнародному рівні індивідуальні, громадянські, політичні й трудові права в кожній окремій країні відповідно до Загальної декларації з прав людини та інших міжнародних угод.

Нагадаємо, у лютому 2014 року в Криму з’явилися озброєні люди у формі без розпізнавальних знаків. Вони захопили будівлю Верховної Ради Криму, сімферопольський аеропорт, Керченську поромну переправу, інші стратегічні об’єкти та блокували дії українських військ. Росія спочатку відмовлялася офіційно визнавати їх своїми військовослужбовцями, та згодом президент країни Володимир Путін заявив, що це були російські військові.
 

16 березня 2014 року на території Криму і Севастополя відбувся невизнаний більшістю країн світу “референдум” про статус півострова. За його результатами РФ долучила півострів до свого складу. УкраїнаЄвропейський Союз та США не визнали результатів голосування на “референдумі”. 

Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними, засудивши дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія не визнає своїх зобов’язань з міжнародного гуманітарного права відповідно до свого статусу країни-окупанта. Вона також заперечує анексію півострова та називає це “відновленням історичної справедливості”.

Український парламент офіційно оголосив датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter