Депутати ухвалили закон, який допоможе демонтувати памʼятники-символи російської імперської політики

Дата: 03 Травня 2023
A+ A- Підписатися

3 травня Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому закон № 8273, який стане законодавчою основою для очищення суспільного простору України від російської імперської спадщини. 

Про це повідомив міністр культури Олександр Ткаченко, він назвав відповідний закон “антиПушкін”.

Джерело: телеграм-канал Олександра Ткаченка

“Якщо з перейменуванням вулиць процес є легшим, то зі знесенням або перенесенням пам’ятників – законодавчо зарегульований. Нам треба спростити процедури очищення українського публічного простору від російських маркерів”, – написав він.

Відповідний закон підтримали 285 народних депутатів.

Посадовець додав, що тепер є законні підстави для вилучення пам’яток культурної спадщини з Державного реєстру нерухомих пам’яток України, що є символом російської імперської та радянської тоталітарної політики й ідеології.

Наразі відповідно до Закону “Про внесення змін до Закону України “Про охорону культурної спадщини” щодо незанесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України та вилучення з Реєстру окремих об’єктів культурної спадщини” не вважатимуться культурною спадщиною памʼятки:

  • які присвячені людям, що обіймали керівні посади в комуністичній партії (посаду секретаря районного комітету і вище);
  • керівникам у вищих органах влади та управління СРСР, УРСР, інших союзних або автономних радянських республік;
  • присвячені подіям, повʼязаним з діяльністю комуністичної партії, зі встановленням радянської влади на території України;
  • є символами російської імперської або радянської тоталітарної політики.

Нагадаємо, в Інституті національної пам’яті наголошують, що пам’ятники та надмогильні споруди часів Другої світової війни не підпадають під декомунізацію. Це окремий пункт винятків щодо закону про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів.

Раніше ZMINA повідомляла, що в червні 2022 року Міністерство культури та інформаційної політики створило раду, яка працюватиме над питаннями дерусифікації, декомунізації та деколонізації. Відтоді органи місцевого самоврядування в діалозі із суспільством мають доходити спільного рішення щодо демонтажу чи перенесення пам’ятників та інших об’єктів радянського минулого й далі координувати його з радою.

Читайте також: Проти активістів, які знесли пам’ятник Пушкіну, порушили справу за “неповагу до суспільства”. Вони вважають неповагою те, що він досі стояв

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter