Депутати польського сейму визнали Російську Федерацію спонсором тероризму

Дата: 15 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Сейм Польщі визнав Росію державою, що підтримує тероризм. Депутати сейму також зазначили, що РФ несе відповідальність за збиття літака малайзійських авіаліній (рейс MH17) та за “катастрофу літака ВПС Польщі” (рейс 101) у Смоленську в квітні 2010 року.

Відповідне рішення сейм ухвалив на засіданні 14 грудня.

Джерело: ipn.gov.pl

У документі зазначається, що РФ “систематично порушує права людини, міжнародне право та Статут Організації Обʼєднаних Націй, а також низку інших зобовʼязань, нападає на території інших країн, здійснює збройні напади, вчиняє воєнні злочини та геноцид“.

Як написали у резолюції, Росія несе пряму відповідальність за аварію рейсу MH17 у липні 2014 року, коли загинули 298 пасажирів і членів екіпажу, а також за аварію рейсу 101 у Смоленську у 2010 році, унаслідок якого на борту загинули 96 людей, зокрема президент Польщі Лех Качинський, представники уряду Польщі, високопосадовці Польщі та НАТО, а також члени польського парламенту.

“Звіряча і незаконна агресія Російської Федерації проти України триває. Російські військові здійснюють напади по всій захопленій території, в результаті яких загинули тисячі людей, в тому числі багато дітей. Російська Федерація та підпорядковані їй структури і збройні формування здійснюють акти терору проти цивільної інфраструктури, страти без суду і слідства та викрадення людей, сексуальне насильство і тортури, виривання дітей з родин з метою їх русифікації, масові депортації населення, примусовий призов громадян України до російських збройних сил та пограбування майна. Росія неодноразово порушує Женевську конвенцію про поводження з військовополоненими”, – вказано у документі..

Сейм також заявив, що РФ здійснила акт міжнародного піратства, “озброєно заблокувавши українські порти та паралізувавши морське сполучення на шляхах, що ведуть до них”.

Нагадаємо, на початку грудня польський сейм не зміг ухвалити резолюцію про визнання РФ державою, яка підтримує тероризм. Це сталося через внесену керівною партією поправку, ухвалення якої заблокувала опозиція.

Раніше ZMINA повідомляла, що 23 листопада Європейський парламент більшістю голосів ухвалив резолюцію про визнання Російської Федерації державою – спонсором тероризму. Відповідне голосування відбулося в Страсбурзі під час пленарного засідання Європарламенту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter