Депутати нижньої палати парламенту Франції зробили перший крок до закріплення права на аборт у Конституції

Дата: 13 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

У Франції Національна асамблея зробила перший крок до закріплення права на аборт у Конституції. Депутати нижньої палати парламенту проголосували за внесення до Конституції слів “жодна жінка не може бути позбавлена ​​права на переривання вагітності“.

Про це повідомляє видання The Local.

Жінки на правозахисній акції щодо права на аборт у Парижі. Фото: П’єрік Віллетт

Зараз право на переривання вагітності у Франції захищено законом, який ухвалили 1975 року. Але захисники абортів у Франції стверджують, що цього замало, оскільки закони можна змінювати. Наприклад, французький парламент нещодавно подовжив законний термін для проведення аборту до 14 тижнів, продемонструвавши, що за інших обставин законодавці могли б вільно видалити ці положення та скасувати закон.

Тому закріплення права на аборт в Конституції ускладнить можливість будь-якому майбутньому президенту скасувати його. 

Про план французького уряду закріпити право на переривання вагітності у Конституції оголосили після того, як Верховний Суд США скасував 50-річну постанову рішення “Ро проти Вейда”, яка легалізувала аборти по всій країні. 

Нагадаємо, наприкінці жовтня поточного року, у сенаті Франції не підтримали законопроєкт уряду про закріплення в Конституції права на аборт.  

Раніше ZMINA повідомляла, що в уряді Франції вирішили розширити систему безоплатної екстреної контрацепції. З 2023 року вона стане доступною не лише для жінок до 26 років, але й для інших жінок незалежно від віку. З наступного року препарати для екстреної контрацепції стануть безплатними для всіх жінок. Наразі неповнолітні дівчата можуть отримати такі препарати безплатно і без рецепта, а жінки до 26 років – безплатно, але за рецептом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter