Депутати пропонують створити реєстр ґвалтівників-педофілів

Дата: 23 Жовтня 2018
A+ A- Підписатися

У Верховній Раді пропонують створити Єдиний реєстр засуджених за статеві злочини щодо дітей та підлітків і ввести хімічну кастрацію ґвалтівників-педофілів. Автори законопроекту – народний депутат Мустафа Найєм (БПП) і ще 28 нардепів – доопрацювали законопроект з урахуванням пропозицій Національної поліції та Головного науково-експертного управління Верховної Ради.

Про це Найєм повідомив на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, це буде українська редакція американського “закону Меган”. Він підкреслив, що тільки у 2018 році жертвами таких злочинів стали вже 617 дітей.

Автори законопроекту пропонують створити Єдиний реєстр засуджених за статеві злочини щодо неповнолітніх. Інформацію про злочинця заноситимуть до загального списку після рішення суду. Реєстр буде доступний керівникам прокуратур, органів досудового розслідування, прокурорам, слідчим Державного бюро розслідувань.

Доступ до реєстру також матимуть керівники навчальних закладів, лікарень та інших установ, які надають соціальні послуги дітям та підліткам.

Законопроект передбачає збільшення терміну до 20 років позбавлення волі за зґвалтування з особливо тяжкими наслідками або зґвалтування малолітніх і введення довічного ув’язнення за повторне засудження (зараз від 10 до 15 років) та обов’язкової психіатричної експертизи для таких злочинців.

Також суд уповноважать після проведення цієї експертизи ухвалювати рішення про необхідність застосування щодо обвинуваченого примусових заходів медичного характеру (наприклад, хімічної кастрації).

Як пояснює видання “TheБабель”, у США “закон Меган” ухвалили в 1994 році. Він названий на честь загиблої від рук ґвалтівника семирічної дівчинки.

Злочин стався 29 липня 1994 року в невеликому містечку Гемілтон штату Нью-Джерсі. На території міського парку в дерев’яній скрині було знайдено тіло семирічної дівчинки. Пізніше слідство встановило, що перед убивством дівчинка була зґвалтована. Звали її Меган Канка. Вбивцею дівчинки виявився сусід – Джессі, раніше вже двічі засуджений за зґвалтування двох дівчаток п’яти і семи років. Ці факти шокували громадськість. Батьки Меган очолили протест із вимогою внести зміни до законів штату, що дозволяють суспільству мати доступ до інформації про педофілів-ґвалтівників.

Через 89 днів протестів штат Нью-Джерсі затвердив таку норму. Ще через два роки аналогічний закон ухвалив Конгрес США та підписав Білл Клінтон, після чого він став обов’язковим для всіх штатів.

Нагадаємо, минулого року в Україні зареєстрували понад 4300 кримінальних проваджень за заявами про сексуальне насильство щодо дітей, йдеться про близько 4700 потерпілих. 70% дітей потерпають від сексуального насильства чи експлуатації з боку людей, яким довіряють.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter