Депутата Херсонської міськради Іллю Карамалікова затримали за підозрою в державній зраді

Дата: 23 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України затримала депутата Херсонської міськради Іллю Карамалікова за підозрою в державній зраді.

Про це повідомляється на сторінці СБУ у фейсбуку.

Затримання Іллі Кармалікова. Джерело: СБУ

За даними силовиків, Карамалікова затримали під час виїзду з тимчасово окупованої Херсонщини до Одеси, далі він начебто планував залишити територію України разом з родиною. Депутат і його родина мали із собою паспорти громадян іноземної держави. Суд обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави.

За інформацією пресслужби відомства, після початку широкомасштабної збройної агресії проти України чоловік нібито займався розвідувально-підривною діяльністю на користь РФ, виконував завдання представників країни-агресора з конспіративного розміщення російських військових і патрулюванню території населеного пункту.

За даними Херсонської облпрокуратури, депутат також нібито вів підривну роботу в ЗМІ.

“З метою дискредитації чинної влади активно брав участь у створенні проросійськими медіа пропагандистських матеріалів приходу “руського миру” на Херсонщину”, — заявили у пресслужбі прокуратури.

Карамаліков називав себе журналістом видання “Херсонський вісник new”. За даними Інституту масової інформації (ІМІ), видання — це сторінка у фейсбуку, на якій декілька людей проводять прямі ефіри; його сайт оновлювався востаннє в жовтні 2021 року.

Видання неодноразово раз звинувачували в прихильності до окупантів. Дружина його власника, Геннадія Шелестенка Олена знімала відео про “голодуючих херсонців, яких кинула влада”, сам Шелестенко виступав 13 березня поряд з колаборантом Кирилом Стремоусовим на проросійському мітингу. Карамаліков часто знімав відео для цієї фейсбук-сторінки. 

Голова Одеської обласної організації Національної спілки журналістів України Юрій Работін розповів ІМІ, що знайомий з Карамаліковим і знає його як проукраїнського депутата. Водночас він заявив, що той вже не є членом їхньої організації: до лав НСЖУ його прийняли півтора роки тому, але потім скасували рішення.

Работін пояснив, що Карамаліков був серед тих, кому видали посвідчення за протекцією Шелестенка, але під натиском медіаспільноти рішення про надання йому та низці інших людей до статусу членів НСЖУ скасували.

Фейсбук-сторінка Іллі Карамалікова. Джерело: скриншот

Раніше стало відомо, що мешканцю Херсона, проросійському журналісту, колаборанту Кирилу Стремоусову прокуратура заочно повідомила про підозру у державній зраді, вчиненій за попередньою змовою групою осіб – чоловікові загрожує довічне ув’язнення.  Норма статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком від 12 до 15 років.

ZMINA повідомляла про те, що Стремоусов відзначився на мітингу у Херсоні на підтримку окупантів. Разом з ним в проросійському заході взяли участь депутат міськради Ігор Семенчев, колишній заступник мера Херсона Сергій Черевко, викладач Херсонської академії безперервної освіти Тетяна Кузьмич, колишній мер Херсона Володимир Сальдо і Геннадій Бальбота.

Також Стремоусов погрожував розправою проукраїнським журналістам та активістам.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter