Депутат із Дніпра зробив гомофобну заяву щодо підтримки українськими компаніями Прайд-місяця: військові та колеги його засудили

Дата: 19 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Цьогоріч під час Прайд-місяця українські компанії активно висловлюють підтримку ЛГБТ-спільноті в соцмережах, змінюючи свої логотипи на веселкові та публікуючи пости про важливість рівних прав та можливостей. У відповідь на один з таких постів підтримки від мережі магазинів COMFY депутат Дніпропетровської облради від “Слуги народу” Олександр Савченко зробив гомофобну заяву, засудивши ЛГБТ-людей та їхніх союзників.

Відповідний пост він опублікував на своїй фейсбук-сторінці. 

“У моїй країні війна, сьогодні рашистська ракета знищила житловий будинок, загинули люди. І тут трапляється мені це… це проти релігії та основних засад та звичаїв нашого суспільства і тим більше не те, що потрібно поширювати в нашій країні.

COMFY, ви серйозно, це те, що зараз дійсно потребує підтримки та пропаганди? Ви робили схожі публікації, міняли фото сторінки на підтримку Дня сімʼї, матері, батька?” – написав Савченко.

Деякі користувачі підтримали депутата, переважно спираючись на релігійні переконання. Вони закликали бойкотувати мережу магазинів COMFY та загалом усіх, хто підтримав Прайд-місяць, – мобільних операторів, служби доставлення тощо.

Скриншоти коментарів під дописом Олександра Савченка

Водночас інші користувачі наголошували на тому, що Україна – світська держава, яка перебуває на шляху до вступу до Європейського Союзу.

Скриншоти коментарів під дописом Олександра Савченка

Військові також виступили на підтримку ЛГБТ-спільноти у війську. У відповідь на це Савченко порадив їм “не соромити ЗСУ своєю поведінкою”

Скриншоти коментарів під дописом Олександра Савченка

Засудив допис Савченка і позаштатний радник мера Дніпра Євген Гендін, назвавши публікацію “скрєпним крінжем”.

“Цей печерний скрєпний крінж – не від депутата Псковської, Новгородської чи Усть-хз-якоїсь думи. Він – від депутата Дніпровської (що особливо прикро) облради від правлячої європейської лібертаріанської сексі-партії. Крінж крінжем, скрєпи скрєпами, але деякої мерзенності додає маніпуляція і спекуляція на війні й смертях. Ось такий зелений хлопчик у рожевій сорочці”, – зазначив Гендін.

Як відомо, 12 червня мережа COMFY опублікувала допис на підтримку Місяця гордості, після чого гомофоби почали цькувати її в соцмережах та навіть переслідувати працівників магазинів. 

Нагадаємо, що до Прайд-місяця долучилися й оператори мобільного звʼязку, Укрпошта, Мережа Ланет, Музей Ханенків та інші установи й організації. 

Науково-популярний ресурс “Гендер в деталях” запустив флешмоб – віртуальний прайд, який триватиме до 30 червня. 

Тож, щоб долучитися до активностей, слід викласти в соцмережі пост на важливу та актуальну для ЛГБТ-людей тему з гештегом #віртуальний_прайд. Зокрема, це можуть бути фото з попередніх прайдів, історії про ЛГБТ-рух в Україні та світі, просвітницькі матеріали, особисті думки чи спогади, факти, статистика та опитування, а також статті чи інтервʼю.

Крім того, “Гендер в деталях” пропонує публікувати заклики щодо вдосконалення законодавства та звернення до депутатів місцевих рад, Верховної Ради й урядовців. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter