Депутат Київради вдарив в обличчя стендапера за мати під час виступу

Дата: 16 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Депутат Київської міської ради від “Голосу” Костянтин Богатов спробував зірвати виступ стендап-коміка та одного з авторів шоу “Телебачення Торонто” Влада Капицю через нецензурну лексику. 

Про інцидент комік розповів на власній сторінці у фейсбуку. 

Владислав Капиця. Фото з відкритих джерел

Бійка між депутатом та стендапером відбулася 14 лютого під час виступу Капиці та інших коміків в артцентрі “Братислава”. Богатова обурила нецензурна лексика, яку використовували артисти, однак на зауваження про те, що гості знали про використання матів, депутат не реагував та продовжував сварку. 

На відео, яке виклав Капиця, зафільмовано, як чоловік, обличчя якого не видно, б’є коміка в ділянку голови, а перед цим декілька разів повторює: “Не буде тут матів”.

“Він б’є мене по обличчю, попутно зачіпаючи телефон, яким я знімав його. Телефон вилітає, відео вимикається, але частина зберігається. Потім я блокую наступний удар, ловлю його та відштовхую. Це буквально сталося за секунд 20”, – розповідає артист. 

Згодом депутата вивів із зали працівник поліції. Після появи повідомлень про інцидент осередок партії “Голос” у Києві випустив окрему заяву, в якій засудив поведінку депутата і пообіцяв дати їй належну оцінку.

“Ми засуджуємо висловлювання і дії депутата Богатова. Щиро приносимо вибачення особисто стендаперу Владу Капиці. І тим, хто став свідком неприпустимих висловлювань та дій під час концерту. Така поведінка Костянтина Богатова несумісна з цінностями партії “Голос”, – наголосили в партії.

У коментарях під публікацією Капиці Богатов також розповів, що нібито вибачився перед коміком у повідомленні, але готовий зробити це наживо. Також він наголосив, що нібито не знав особливостей жанру “стендап” та про використання артистами нецензурної лексики. Водночас додав, що це не виправдовує його неадекватної поведінки. 

Нагадаємо, що минулого року на сценариста та співведучого “Телебачення Торонто” Єгора Шатайла напали кілька десятків людей, ймовірно прихильників праворадикальної організації “Традиція і порядок”. Хлопця повалили  на землю та забризкали сльозогінним газом через жарт про “традиційну українську сім’ю”. 

Правозахисники фіксують випадки порушення свободи вираження в мистецтві у всьому світі. У 2017 році їх налічили понад 500, а у 2019-му вже більш ніж 700.

Фіксують вияви порушення щодо митців і в Україні. Так, у лютому 2019 року в Києві вінничанин Юрій Хорт порізав ножем експонати виставки “Квантовий стрибок Шевченка”, а потім експозиції почали зривати в інших містах. У музеї Шевченка тоді заявили, що “акти подібного вандалізму і агресії не лише порушують закони, але і заперечують саму спробу створення мультикультурного простору”. Експерти погодилися з ними та назвали інцидент порушенням свободи вираження поглядів.

ZMINA докладно розповідала про цензуру в мистецтві та хто їй протидіє в Україні. 

Фотографія обкладинки: з відкритих джерел 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter