У 2017 році було понад 500 випадків порушення свободи вираження у мистецтві – звіт Freemuse

Дата: 06 Березня 2019
A+ A- Підписатися

За 2017 рік експерти нарахували 533 випадки порушення свободи вираження у мистецтві у 73 країнах світу.

Про це йдеться у звіті міжнародної незалежної організації Freemuse, яка документує факти порушення свободи вираження у мистецтві.

Згідно з дослідженням, ситуацію з порушенням свободи вираження у мистецтві можна назвати тривожною в десяти країнах світу: Китаї, Кубі, Індії, Ірані, Ізраїлі, Мексиці, Польщі, Іспанії, Венесуелі та США. Так, за словами аналітиків, в Іспанії за 2017 рік ув’язнили 13 музикантів: більше, ніж у будь-якій іншій країні. Ще 12 митців тримає у в’язниці влада Китаю, дев’ять – в Ірані та п’ять – у Єгипті.

“Свободу вираження у мистецтві обмежують у кожному куточку земної кулі, зокрема і на традиційно демократичному Заході”, – констатують експерти.

У найближчого сусіда України Польщі аналітики знайшли багато проблем, пов’язаних з активізацією націоналістичних та релігійних настроїв, які фактично загрожують самовираженню художників.

“У Польщі значною загрозою для свободи художнього самовираження стала спільна діяльність державних та недержавних діячів під прикриттям польської культурної ідентичності, національної гордості та католицької релігії. Керівна партія в країні сприймає культуру як “національний клей” і створила середовище, де перед художниками стоїть виклик під час вираження поглядів, які виходять за межі затвердженої системи цінностей”, – йдеться у звіті. 

Як відомо, в Україні за останні місяці українців збурили та поділили на табори щонайменше два скандали, пов’язані зі свободою вираження поглядів у мистецтві. У січні праворадикали із С14 прийшли в Національну академію образотворчого мистецтва та архітектури в Києві, щоб “проконтролювати”, як із закладу відраховуватимуть студента-скульптора Спартака Хачанова – автора виставки “Парад членів”, яка викликала обурення у частини викладачів та націоналістів. А в лютому в київському метро вінничанин з націоналістичними поглядами Юрій Павленко (Хорт) знищив виставку осучаснених портретів поета Тараса Шевченка, бо вони, на його думку, “паплюжили образ ікони української культури”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter