Понад 700 випадків порушення свободи вираження у мистецтві зафіксували у 2019 році – правозахисники

Дата: 13 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Впродовж 2019 року представники міжнародної незалежної організації Freemuse зафіксувала 711 випадків обмеження свободи вираження поглядів у мистецтві у 93 країнах світу.

Про це йдеться у звіті організації.

У Freemuse відзначають загрозливий ефект націоналістичної та популістської політики, що вже призводить до посилення обмежень свободи вираження митців, з помітним погіршенням у країнах, де це право традиційно захищається.

Свобода художнього вираження захищається доти, доки вона відповідає панівним наративам: політичним, релігійним та цифровим “, – вважає доктор Шрірак Пліпат, виконавчий директор Freemuse.

“Цей звіт демонструє, що Захід швидкими темпами втрачає свої провідні позиції щодо захисту прав людини і свободи, поки у світі зростає нетерпимість та жорстокість стосовно не-мейнстрімних поглядів та висловлювань ”, – додає він.

У 2019 році представники Freemuse задокументували, що 42% усіх тюремних ув’язнень митці отримують за критику уряду, при цьому найбільшу кількість засуджених до ув’язнення (42%) за художнє самовираження, нарахували у Європі.

55% усіх актів цензури торкнулися 847 митців та творів мистецтва, їх здійснили уряди різних країн. Політика також була ключовим питанням, через яке відбувалися затримання митців, всього 56% діячів культури було затримано на політичному підґрунті.

Музика залишається найбільш поширеним видом мистецтва (32%), на другому місці за рівнем поширеності – візуальне мистецтво (26%).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter