Денісову просять узяти під контроль справу Шеремета

Дата: 23 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Український ПЕН і Культурно-правозахисна організація, покликана відстоювати свободу слова і вираження поглядів, а також сприяти співпраці інтелектуалів з різних країн. просить Уповноважену Верховної Ради з прав людини Людмилу Денісову взяти під особистий контроль справу щодо вбивства журналіста Павла Шеремета.

Звернення членів організації опублікували на офіційному сайті. 

Підписанти звернення, зокрема, висловили серйозну тривогу через порушення прав підозрюваних у справі про вбивство Павла Шеремета. 

“Ми уважно стежили за брифінгом Міністерства внутрішніх справ 12 грудня, на якому було названо підозрюваних у справі про вбивство Павла Шеремета, за коментарями представників української влади, а також за судовим засіданням, на якому було обрано запобіжні заходи підозрюваним у цій справі. На нашу думку, дії органів влади продемонстрували серйозне порушення базових принципів прав людини, передусім презумпції невинуватості, яка є невіддільною часткою прав людини, зокрема права на свободу, права на повагу до людської гідності та права на життя”, – йдеться у зверненні. 

Занепокоєння членів українського ПЕН спричинила також безпосередня участь у розгляді справи судді Сергія Вовка, якого активісти вважають “одним із найбільш сумнозвісних виконавців політично вмотивованого “правосуддя” в Україні”.

Як відомо, нещодавно захист одного з імовірних підозрюваних у вбивстві журналіста Павла Шеремета Андрія Антоненка подав до Печерського районного суду Києва позов про захист честі та гідності проти очільника МВС Арсена Авакова, першого заступника голови Нацполіції Євгена Коваля, генпрокурора Руслана Рябошапки та президента Володимира Зеленського

Незадовго до цього захист родини Владислава та Інни Грищенків, яких також звинуватили у ймовірній причетності до вбивства журналіста Павла Шеремета, вимагав спростування цієї інформації від МВС.

Нагадаємо, що 12 грудня правоохоронці повідомили, що підозрюють у справі Шеремета щонайменше п’ятьох людей, серед яких фігурують імена й Грищенків. Згодом Печерський суд Києва взяв під варту без можливості внесення застави сержанта Сил спеціальних операцій, музиканта Андрія Антоненка: його арештували на два місяці – до 8 лютого 2020 року. Антоненка вважають організатором убивства журналіста Павла Шеремета.

Аналогічний запобіжний захід – арешт до 8 лютого – Печерський районний суд Києва обрав для Юлії Кузьменко. Дитячого хірурга й волонтерку також підозрюють у закладанні вибухівки під авто Шеремета.

Військового медика Яну Дугарь, яка нібито фотографувала камери спостереження в районі вбивства Шеремета, суд відправив під цілодобовий домашній арешт.

Слідство вважає основним мотивом убивства журналіста Шеремета дестабілізацію ситуації в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter