Денісова звернулася до світової спільноти, аби та допомогла врятувати українців у російських катівнях

Дата: 17 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до Верховної комісарки ООН з прав людини Мішель Бачелет, голови ОБСЄ Еді Рама, Комісарки Ради Європи з прав людини Дуні Міятович та представників усіх дипломатичних місій, аби ті використали всі механізми, можливості, повноваження і ресурси для врятування життя і здоров’я українців, яких Росія незаконно арештувала та утримує в психлікарнях та СІЗО.

Про це вона повідомила на сторінці у фейсбуку

За останню добу, за словами Денісової, вона дізналася кричущі факти щодо деяких українських політв’язнів:

  • Рустема Шейхалієва та Владлена Абдулкадирова поміщено в психіатричну лікарню з цілодобовим відеонаглядом для проведення психіатричної експертизи попри наявні проблеми зі здоров’ям. Це пряме порушення права на приватність.

  • Олега Приходька звинувачено в скоєнні ще одного злочину, що в майбутньому дає підставу суду посилити міру покарання. Він повністю ізольований від зовнішнього світу, адже йому відмовлено в побаченнях із дружиною, а всі судові засідання проводяться в закритому режимі – туди допускають лише адвоката. Також до нього досі не пустили священника. Він звертався з клопотанням про побачення з архієпископом Кримської єпархії ПЦУ Климентом до слідчого, який безпосередньо має право надати дозвіл на відвідини саме з боку українського священнослужителя, а не російського. Але йому відмовили.

  • Джемілю Гафарову відмовлено в скасуванні рішення суду першої інстанції про продовження міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. А кримський татарин має хронічні захворювання нирок 4-ї стадії, а також страждає на ішемічну хворобу серця. Зважаючи на стан його здоров’я, рішення суду може стати фатальним для громадянина України та призвести до смерті.

  • Тофіка Абдулгазієва, у якого днями виявили зараження крові, після тривалого перебування в психіатричній лікарні, знову помістили в ту саму загальну камеру, яка кишить блохами, клопами та комахами.

За даними правозахисників, Росія досі утримує у себе 87 українців. Серед них Володимир Дудка та Олексій БессарабовОлександр ШумковВалентин Вигівський, кримські татари, яких російські силовики переслідують за звинуваченнями в участі у “Хізб ут-Тахрір”, і десятки інших людей.

За даними представниці України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи та колишньої Омбудсманки Валерії Лутковської, досі в підвалах бойовиків на Донбасі також залишаються близько 300 людей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter