Денісова запропонувала відкрити коридори, щоб повернути депортованих до Росії українців

Дата: 11 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Для повернення на батьківщину депортованих до Росії українців можуть відкрити спеціальні коридори. 

Про це в інтерв’ю LB.ua розповіла Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Українці, яких депортували до російського міста Таганрог. Фото: ЕРА

Денісова виступила з такою пропозицією під час засідання об’єднання омбудсманів європейських держав, на якому була присутня і російська омбудсман Тетяна Москалькова.

“Я виступила з позицією, що примусова депортація – це геноцид українського народу, що це підтвердження злочинів Російської Федерації проти України. І запропонувала створити міжнародну робочу групу в складі омбудсманів інших країн, долучити Міжнародний Червоний Хрест, щоб робити такі коридори з повернення наших громадян на батьківщину. На що пані Москалькова, якщо можна про неї сказати, погодилася це зробити”, – каже вона. 

Наразі триває обговорення того, які саме держави ввійдуть до цієї групи та як виглядатиме механізм відкриття коридорів. 

Депортувати українців російська влада почала ще до повномасштабного вторгнення в Україну. Як і нині, тоді це називали “евакуацією”, а процес депортації почали з жителів ОРДЛО. За даними Омбудсмана, спочатку йшлося про щонайменше 90 тисяч осіб. Денісова переконує, що зверталася “до всіх, в тому числі міжнародних правозахисних організацій, ООН, але ніхто не звернув на це уваги”.

“Ну, може, відразу 90 тисяч вирішили “зайнятися туризмом”, – вочевидь іронізує Уповноважена. 

Після 24 лютого вивезення українців набуло масового характеру, і зараз Денісова каже вже про 600 тисяч депортованих, з яких понад 117 тисяч дітей. Вони перебувають у Володимирській, Омській, Пермській, Челябінській областях та на Сахаліні. Відомо, що деяких вивозять на окуповані Росією українські території. 

Табір у селі Безіменне, що на окупованій Росією території Донеччини. Там тримають насильно вивезених мешканців Маріуполя. Фото: Maxar

Щоб отримати хоч якусь інформацію про цих людей, Омбудсман надіслала листи до російської колеги, однак відповіді поки не отримала. 

“Думаю, в них самих немає відповіді, тому що їм байдуже, хто ці люди, які в них прізвища, але дуже хочеться вивезти якомога більше наших громадян у Російську Федерацію. Порівняйте дві цифри: завдяки гуманітарним коридорам, які намагається робити влада з погодження Російської Федерації, на безпечну територію України було вивезено трохи більш ніж 250 тисяч наших громадян. А у свій бік Росія вивезла 615 тисяч. То про які гумкоридори, гуманітарні місії можна говорити, до яких сторони зобов’язує Женевська конвенція?” – запитує Денісова. 

Російська влада спотворює інформацію про насильне переміщення з України у своїх пропагандистських медіа, але ті люди, які зв’язуються з українськими посадовцями, розповідають не те, що офіційно кажуть у РФ:

“Є приклад мого колеги, який працює в Офісі Омбудсмана: всі його рідні, які жили на правому березі Маріуполя, виїхали до Запоріжжя, тих, що жили на лівому, вивезли до Суздаля Володимирської області. З 20 березня з ними немає зв’язку. У людей відбирають телефони, паспорти… Якось телефонували, сказали, що їх вивезли в Таганрог, у дитячий садок. 92-річну жінку, яка сама не пересувається, на дошках внесли в автобус: вивезли цим автобусом у цей дитячий садок, де вони спали на підлозі на якихсь щитах. Холодно, їх не годували, потім посадили на потяг через шість діб і вивезли в Суздаль. Далі зв’язок обірвався. І таких людей дуже багато”.

Нагадаємо, що окупанти примушують депортованих до РФ українців отримувати російські паспорти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter