Денісова розповіла про аналог донецької катівні “Ізоляція”, яку окупанти створили у Херсоні

Дата: 14 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Херсоні російські окупанти створили аналог донецької катівні “Ізоляція”, де тримають викрадених людей. 

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

Російська техніка на вулицях Херсона. Скриншот відео

Вже понад місяць Херсон та частина області залишаються під російською окупацією. З початку березня загарбники намагаються створити у регіоні так звану “ХНР” для чого схиляють до співпраці місцеву владу та придушують будь-яке інакодумство, зокрема викрадають журналістів, політиків та активістів. Росія ввела на Херсонщину підрозділи Росгвардії, в яких працюють колишні співробітники спеціального підрозділу міліції “Беркут”, що втекли з України після Революції гідності.

Для того щоб тримати заручників, використовують будівлі СІЗО, однак у деяких населених пунктах, наприклад, у Новій Каховці для цих цілей облаштовують гаражі та підвали. Про це раніше розповідали правозахисники з коаліції “Україна. П’ята ранку”, які детально описали те, як виглядає російський план окупації регіону. 

Нині за інформацією прокуратури Херсонщини у заручниках росіян перебувають 137 осіб. Серед них цивільні, представники органів місцевого самоврядування, активісти, учасники мітингів, журналісти, волонтери та атовці.

Про створення аналогу донецької “Ізоляції” у Херсоні Денісовій розповіли місцеві жителі. Омбудсман не уточнила, де саме може знаходитись катівня. 

Представники Росгвардії затримують людей у Херсоні. Фото: truth-hounds.org

Окрім викрадення людей, росіяни залишили без електроенергії понад сотню населених пунктів в області, захопили гуманітарний хаб у Херсоні, який організували для допомоги містянам та медзакладам, й перекрили більшість інформаційних каналів, щоб легше розповсюджувати дезінформацію та російську пропаганду. 

“Такі дії російських загарбників на тимчасово окупованих територіях – це воєнний злочин”, – нагадує Денісова. 

Уповноважена просить Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну та експертну місію ОБСЄ звернути увагу на цю інформацію. 

Нагадаємо, що катівню “Ізоляція” бойовики так званої “ДНР” облаштували на території захопленого заводу у Донецьку. Одним з найвідоміших в’язнів “Ізоляції” є журналіст Станіслав Асєєв, який провів там 28 місяців. Асєєв написав книжку про своє перебування у полоні. 

Таємні катівні російські бойовики облаштовують й на окупованій частині Луганщини. Правозахисники вже зібрали чимало інформації про те, де саме тримали та тримають людей, та хто відповідає за катування українців. Детальніше про це ви можете прочитати за покликанням

Фотографія обкладинки: Kommersant Photo Agency/REX/Shutterstock

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter