Деякі кандидати до Верховного Cуду на конкурсі писали рішення, які самі ж раніше ухвалили (оновлено)

Дата: 23 Лютого 2017
A+ A- Підписатися

Після завершення другого етапу конкурсу до Верховного Суду Громадська рада доброчесності (ГРД) виявила, що не усі кандидати мали рівні умови. 

Як ідеться у заяві ГРД, завдання для конкурсу взяті з життя майже без змін. А деякі претенденти на посаду суддів брали безпосередню участь у вирішенні справ, які були покладені в основу завдань.

“Окремі конкурсанти отримали несправедливі переваги під час вирішення практичного завдання. Тоді, коли всі учасники тестування мали лише 5 годин на розв’язання модельної задачі — написання судового рішення, деякі з них мали цілі місяці на підготовку відповіді”, – зауважують у Громадській раді доброчесності.

Повідомляється, що деякі конкурсанти розглядали відповідні справи як судді різних інстанцій ще минулого року. Ще тоді вони опрацювали увесь масив правової інформації і мали вдосталь часу на роздуми й обговорення з колегами.

Зокрема, власні справи на тесті отримали голова Верховного суду України Ярослав Романюк, суддя ВСУ та голова Ради суддів Валентина Сімоненко, а також суддя ВСУ Людмила Охрімчук, пишуть “Наші гроші”. Вони виконували практичне завдання на базі власних рішень у цивільній справі. Наразі справа, за якою судді виносили рішення – недоступна за посиланнями у судовому реєстрі.

“Така ситуація не свідчить про те, що конкурс загалом є нечесним, але наперед підриває довіру до результатів конкурсу стосовно таких кандидатів”, – ідеться у заяві ради доброчесності.

У ній зауважується, що жоден із таких претендентів досі публічно не згадав, що фабула модельної справи є йому добре відомою.

Вища кваліфкомісія суддів України планує обговорити 23 лютого, як подолати цю нерівність.

Нагадаємо, після першого етапу конкурсу – тестувань – відсіялось сотня претендентів на посаду суддів Верховного Cуду. 

21 лютого кандидати виконали практичне завдання. Вони мали змоделювати судовий процес і написати судове рішення.

Згодом вони матимуть тестування морально-психологічних якостей. Після цього Громадська рада доброчесності надасть свої висновки про невідповідність деяких кандидатів. Насамкінець до середини березня претенденти візьмуть участь у співбесідах.

Новий Верховний Суд має запрацювати у квітні.

Нагадаємо, раніше рух “Чесно” назвав одіозних кандидатів на посади суддів Верховного Суду із Вищого господарського суду України (ВГСУ), із Вищого адміністративного суду, Верховного суду України, а також із Вищого спеціалізованого суду України.

У грудні 2016 року рух “Чесно” повідомляв, що у Верховний Суд претендують усього 29% кандидатів не із суддівської системи. 

Рух також закликає надсилати будь-яку інформацію, яка б свідчила про недоброчесність конкурсантів, за спеціальною формою “Чесно” https://goo.gl/Z9Nd0L, або надіславши електронного листа Громадській раді доброчесності – info.grd.ua@gmail.com

З повним списком кандидатів на посаду судді Верховного Суду можна ознайомитись за цим посиланням

Раніше член ВККС Андрій Козлов висловив думку, що суспільство програє у боротьбі за доброчесну судову владу. Бо люди, які мешкають поряд із суддями і бачать, як вони живуть, не повідомляють Громадській раді доброчесності та Вищій кваліфікаційній комісії суддів України (ВККС) про факти недоброчесності.

Як відомо, Вища кваліфкомісія суддів України (ВККС) досі не оприлюднила досьє кандидатів до Верховного Суду на своїй сторінці. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter