Дефіцит персоналу на окупованій Запорізькій АЕС становить 50% – МАГАТЕ

Дата: 06 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

На окупованій Запорізькій атомній електростанції працює вдвічі менше персоналу від необхідної кількості. Крім того, там закінчується термін експлуатації ядерного палива.

Про це заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі, пише Укрінформ.

Фото: Associated Press

За словами Гроссі, питання наявності достатньої кількості українського персоналу на майданчику станції Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) порушувало неодноразово. Наразі на ЗАЕС спостерігається брак половини персоналу, який за нормальних умов має налічувати понад 10 тисяч осіб. 

“Йдеться про висококваліфікований ліцензований персонал. Їх не можна просто забрати”, – зазначив міністр енергетики Герман Галущенко.

Він додав, що ті, ким росіяни можуть замінити український персонал, не мають ліцензії. У результаті це може вплинути на роботу ЗАЕС та ядерну та радіаційну безпеку.

Також додатковою загрозою є питання ядерного палива, яке експлуатується на станції. За словами Галущенка, термін його експлуатації збігає. У таких умовах необхідно ухвалювати рішення, які суттєво впливатимуть на ядерну безпеку.

“Ми будемо наполягати на проведенні з нашого боку максимально глибокої оцінки технічного стану”, – додав Гроссі. 

Ще одним питанням залишається зовнішнє електропостачання енергоблоків ЗАЕС. 

Нагадаємо, що на Запорізькій атомній електростанції може виникнути нова загроза радіаційній та ядерній безпеці, адже найближчим часом спливає дозволений виробником шестирічний термін перебування ядерного палива в усіх шести реакторах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter