“Де-факто не допомагав Україні звільняти полонених”: Bihus.Info оприлюднив фінальні “плівки Медведчука”

Дата: 08 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Журналісти проєкту Bihus.Info оприлюднили останню частину так званих плівок Медведчука, де йдеться про ймовірну участь політика в перемовинах щодо обміну полоненими, в газових перемовинах між “Нафтогазом” і “Газпромом”, а також в організації схеми імпорту електроенергії з Росії.

Згідно з матеріалами видання, нардеп, голова політради партії “Опозиційна платформа – За життя” Віктор Медведчук нібито не мав великого впливу на процес обміну полоненими між Україною та проросійськими “республіками” на сході країни та не вів перемовин особисто з російським президентом Володимиром Путіним.

У розмові з людиною, яку журналісти ідентифікують як помічника президента РФ Владислава Суркова, Медведчук сказав, що роль посередника в процесі обміну полоненими йому нібито запропонував п’ятий президент Петро Порошенко. Натомість останній свого часу стверджував, що залучення Медведчука було ініціативою СБУ.

Журналісти-розслідувачі на основі записів зробили висновок, що де-факто Медведчук не допомагав Україні звільняти полонених, але інколи навіть заважав. За даними медійників, лідер ОПЗЖ вів перемовини на найнижчому рівні й підбурював перемовників від так званих “Л/ДНР” проводити обміни лише через нього.

Так, під час однієї з розмов нібито Медведчука з відповідальною за обміни в “ЛНР” Ольгою Кобцевою та скаржилася йому на спроби України провести вигідний для себе обмін у форматі “сім на один”. І нібито Медведчук радив сепаратистам не погоджуватися на такі умови, а надалі начебто радів зриву цих перемовин.

У записах телефонних розмов також обговорюються обміни Надії Савченко та “кіборга” Андрія Гречанова (Рахмана). Журналісти не знайшли доказів того, що саме Медведчук організовував обмін Савченко. Проте на плівках є розмови з людиною, яку журналісти ідентифікували як прессекретаря Путіна Дмитра Пєскова. На них Медведчук нібито жалівся, що його в день обміну Савченко не показали в новинах поруч із Путіним. 

Також Медведчук начебто неофіційно брав участь у газових перемовинах з РФ восени 2014 року: паралельно з офіційними проводив перемовини з очільником “Газпрому” Олексієм Міллером та міністром енергетики РФ Олександром Новаком.

Тоді вони нібито попросили Медведчука вплинути на офіційну українську делегацію, щоб умови газових угод були змінені на вигідніші для Росії.

Також у Bihus.Info сказали, що Медведчук начебто намагався домовитися, щоб українська сторона погодила знижку на газ із Росією на рівні політичної угоди, а не в контракті.

Згідно із записами, одразу після закінчення газових перемовин Медведчук долучився до переговорів щодо імпорту електроенергії з РФ: тоді наша країна зіткнулася з дефіцитом електроенергії.

Раніше в мережі з’явилася друга частина “плівок Медведчука”, на яких той нібито обговорює, як не дати Україні націоналізувати нафтопродуктопровід “Самара – Західний напрямок”.

Також ZMINA повідомляла про те, що Медведчук, якого підозрюють у держзраді, назвав “провокацією фабрики фейків” публікацію плівок Bihus.Іnfo, згідно з якими він нібито вів перемовини з бойовиками ОРДЛО.

Обвинувачуваний назвав “сфальсифікованими” розмови, які чути на записі. Водночас він підтвердив, що дійсно вів перемовини з бойовиками ОРДЛО, оскільки його на це начебто вповноважили спершу в.о. президента Олександр Турчинов, а потім п’ятий президент України Петро Порошенко.

Водночас пресслужба партії “Європейська солідарність” заявила, що вказані записи є “фейком” і “чорним піаром”, який координується Офісом президента.

 

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter