“Давно час, але все ж”: російський дипломат при ООН у Женеві подав у відставку через війну в Україні

Дата: 23 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Співробітник російського постійного представництва при ООН у Женеві Борис Бондарев заявив про свою відставку через війну з Україною.

Про це він повідомив у своєму фейсбуку. 

Борис Бондарєв. Фото: фейсбук-сторінка Бондарєва

Бондарев обіймав у постійному представництві посаду радника й, за його словами, перебував на дипломатичній службі два десятки років. Росіянин каже, що за цей час “рівень брехні та непрофесійності в роботі МЗС постійно зростав” і нині міністерство “не займається дипломатією, а сіє брехню, розпалює ненависть та війну”.

“Останніми роками це набуло просто катастрофічного масштабу. Замість неупередженого інформування про те, що відбувається, неупередженого аналізу та тверезого прогнозування – пропагандистські кліше на кшталт радянських газет 30-х років. Вибудувано систему, яка обманює сама себе. Міністр Лавров – добра ілюстрація деградації цієї системи. За 18 років він пройшов шлях від професіонала й освіченого інтелектуала, на якого хотілося рівнятися багатьом співробітникам міністерства, до людини, що постійно транслює заяви, які суперечать одна одній, і загрожує світові (тобто й Росії теж) ядерною зброєю!” – говорить Бондарев. 

Дипломат зізнається, що йому ніколи ще не було так соромно за свою країну та свою роботу, як 24 лютого цього року. 

“Я навчався на дипломата і хотів би й надалі працювати на свою країну. Але сьогодні, на жаль, залишатися на держслужбі й дотримуватися згубного політичного курсу означає зраджувати свою Батьківщину. Не хочу та не можу цього робити. У зв’язку з цим я вирішив звільнитися”, – каже Бондарев. 

Заяву про звільнення Бондарева опублікував у своєму твіттері юрист, правозахисник та виконавчий директор неурядової організації UN Watch Гілель Ноєр.

Фото: твіттер-акаунт Hillel Neuer

Нині, за словами російського дипломата, керівництво ще не відповіло йому щодо прохання про звільнення. Покидати Женеву він не планує.

“Чи стурбований можливою реакцією Москви? Мене це хвилює”, – заявив він, спілкуючись із агенцією Associated Press.

Бондарев каже, що деякі його колеги вимушені “тримати язики за зубами”, а також припустив, що його випадок може стати прикладом. Окрім публікації у фейсбуку росіянин надіслав електронною поштою близько 40 дипломатам текст, у якому наголосив, що ті, хто задумав війну з Україною, “хочуть тільки одного – залишитися при владі назавжди, жити в помпезних палацах, побудованих з несмаком, плавати на яхтах, за тоннажем і вартістю порівнянних з усім Військово-Морським флотом Росії, насолоджуючись необмеженою владою та цілковитою безкарністю”.

Випадок зі звільненням Бондарева є першим подібним серед російських дипломатів, які послідовно виправдовують злочини, що скоює Росія на території України й в інших країнах.

До прикладу, колишній постійний представник РФ у Радбезі ООН Віталій Чуркін у 2014-му спростовував інформацію про наявність російських військових у Криму, згодом неодноразово звинувачував Україну в розпалюванні війни на Донбасі, брехав про трагедію малайзійського “боїнга” МН-17, а також називав постановними кадри російських бомбардувань цивільних об’єктів, зокрема шкіл, у Сирії. 

Його наступник Василь Небензя також відомий низкою висловлювань, наприклад щодо звірств росіян у Бучі. Так, він говорив, що тіл цивільних, які побачив світ після звільнення від окупації Київщини, не було під час перебування там російських військових. 

Постійний представник Росії при ООН Василь Небензя дивиться 5 квітня 2022 року виступ президента України Володимира Зеленського в Раді безпеки ООН, під час якого той нагадав російським дипломатам про долю міністра закордонних справ Німеччини у 1938–1945 роках Йоахіма фон Ріббентропа. Фото: Andrew Kelly / Reuters

Чинний міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров на 16-й день повномасштабного вторгнення Росії взагалі казав, що РФ не нападала на Україну. 

У квітні президент України Володимир Зеленський, виступаючи під час засідання Ради Безпеки ООН, нагадав російським дипломатам про долю міністра закордонних справ Німеччини у 1938–1945 роках Йоахіма фон Ріббентропа: його стратили за підсумками Нюрнберзького процесу. 

Фотографія обкладинки: TASS / Scanpix

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter