“Давайте теж будемо патріотами”: з учнів коледжу для людей з інвалідністю у Росії збирають “допомогу на фронт”

Дата: 21 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

У Росії адміністрація коледжу для людей з інвалідністю у Ленінградській області збирає зі студентів допомогу військовим, яких вона називає “добровольцями”. Представниця закладу, переконуючи незгодних купувати товари зі списків, сказала, що, якщо в учнів є гроші на власну їжу, то знайдуться й на харчі солдатам. 

Відео зустрічі, на якій адміністрація повідомляла про збір, опублікувала незалежна профспілка “Альянс вчителів”. 

Скриншот відео

У профспілці, яку російська влада переслідує за діяльність, не зазначили, в якому саме закладі зафільмували зустріч. У відкритих джерелах є інформація щодо десятка подібних у Ленінградській області. 

Жінка, яка у ролику не каже нічого щодо своєї посади, розповідає людям у залі про необхідність закупити допомогу “добровольцям”. Вона говорить про “великі списки” необхідного, фотографії яких також опублікували у профспілці.

Серед “необхідного”, наприклад, шкарпетки, труси, казан, ватяні палички, сталеве корито, бинти, вата, йод.

Фото: Альянс вчителів
Фото: Альянс вчителів

Промову жінки синхронно перекладали жестовою мовою. 

“Давайте ми теж будем патріотами, тому що всі беруть участь: і дитячі сади, і інші установи”, – каже вона. 

В один момент у залі студент запитує, чому держава не може оплатити потреби “добровольців”, на що жінка відповідає: “Взагалі-то вони тебе захищають. Щоб ти тут спокійно жив та навчався”.

Ілюстраційне зображення. Фото: Gordon Welters/Redux

Далі вона просить студентів “усвідомити” таке: “Якщо ви йдете та купуєте собі чіпси за 150 рублів, то, мабуть, можна і пачку крупи купити”. 

Завершуючи промову, жінка підкреслила, що збір нібито є добровільним. 

Журналісти вже повідомляли, як після оголошення так званої “часткової мобілізації” у Росії влада почала збирати з громадян під виглядом пожертв гроші на війнуі Попри податки , наприклад, просто вираховуючи із зарплат. 

Нагадаємо, що понад три тисячі російських військових звернулися на гарячі лінії проєкту “Хочу жить”, аби отримати консультації про те, як безпечно здатись в український полон. 

Військовополоненим гарантоване, згідно з Женевськими конвенціями, триразове харчування, медична допомога та можливість зв’язуватися з родичами. 

Українська влада також обіцяє, що не включатиме до списків на обмін тих, хто відмовляється повертатись на батьківщину. Річ у тім, що напередодні початку мобілізації у Росії за здавання у полон запровадили кримінальну відповідальність. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter