Омбудсман: Цивільні – найскладніша категорія для повернення

Дата: 10 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Процедура обміну не може застосовуватися для повернення цивільних заручників.  

Про це повідомив під час пресконференції “Повернути означає врятувати” Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Фото: Омбудсман України

Цивільних, яких росіяни незаконно позбавили волі, можуть лише звільнити.

“Росіяни намагаються зробити із цивільних громадян злочинців і виносять їм судові вироки. Наразі понад 14 тисяч осіб вважаються зниклими безвісти за особливих обставин“, – додав Омбудсман.

Лубінець нагадав, що здебільшого обмін військовополоненими відбувався після закінчення війни. Однак, згідно з Женевською конвенцією, сторони конфлікту мають обов’язково репатріювати важкопоранених та важкохворих осіб. Але РФ досі не виконує цю норму. 

“Серед інших основних порушень Женевських конвенцій: застосування тортур (фізичного та сексуального насильства) щодо українців, а також вбивства військовополонених. За останній час ООН нарешті зафіксувала ці порушення з боку РФ, – зазначає посадовець.

За його словами, впродовж трьох місяців Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні зафіксувала 32 позасудові страти українських військовополонених. За даними спеціальної доповідачки ООН, 90% українських військовополонених під час перебування в російському полоні зазнають тортур.  

“Навіть під час останнього повернення 75 українських військовополонених усі заявили, що потерпали від катувань, – додає Омбудсман.

За інформацією Лубінця, зараз у російських в’язницях перебуває майже 400 українських жінок. Уповноважений постійно порушує питання окремого обміну бранок Кремля.

“Наразі ми далі над цим працюємо. Нагадаю, що раніше в Україну повернулося 108 жінок-військовополонених“, – нагадує він.  

Нагадаємо, що 26 червня в межах чергового обміну до України з російського полону повернули 90 українських військових. Серед них – 32 нацгвардійці, 18 прикордонників, 17 представників Військово-Морських сил, 15 бійців ЗСУ та вісім тероборонівців.

А 28 червня додому вдалося повернути 10 цивільних, яких незаконно утримувала Російська Федерація. Серед них – заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, захоплений в окупованому Криму ще у 2021 році, Наріман Джелял.

У межах 53 обмінів з російського полону додому вже повернулися 3310 українців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter