Цьогорічну премію Улофа Пальме отримали три правозахисниці з України, Туреччини та Ірану

Дата: 09 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Українська гендерна експертка, правозахисниця та співзасновниця Центру “Жіночі перспективи” Марта Чумало стала однією з трьох лауреаток цьогорічної премії Улофа Пальме. 

Про це повідомили на сайті Меморіального фонду Улофа Пальме і Вбитий у 1986 році прем'єр-міністр Швеції, який серед іншого був спеціальним посередником Організації Об'єднаних Націй у війні між Іраном та Іраком..

Марта Чумало, Ерен Кескін і Наргес Мохаммаді. Фото: palmefonden.se

Разом з Чумало відзначили Ерен Кескін та Наргес Мохаммаді. 

Перша – правозахисниця з Туреччини, яка захищає жінок, ЛГБТ-людей та біженців. Друга – журналістка та правозахисниця з Ірану, яку вже два роки влада тримає за ґратами через “поширення пропаганди з наміром завдати шкоди державі”.

“Своїм життям і вчинками ці три жінки разом з багатьма сестрами надихнули інших”, – кажуть організатори премії. 

Церемонія нагородження відбудеться 1 лютого в Стокгольмі, а стежити за нею можна буде онлайн. 

Чумало, коментуючи отримання нагороди, сказала, що це було для неї несподіванкою. 

“Це чудовий привід говорити на всіх рівнях про те, що права жінок, особливо в умовах війни, часто нехтуються та порушуються. І для мене ця нагорода – це видима відзнака тих зусиль, які українські феміністки роблять зараз в Україні та за кордоном для того, щоб допомогти постраждалим жінкам та дітям опинитися в безпеці, зменшити руйнівні наслідки війни та залучити солідарну підтримку Україні зі всього світу”, – зазначила вона. 

Нагадаємо, що торік Нобелівської премії миру присудили трьом лауреатам з Білорусі, Росії та України – білоруському правозахиснику Олесю Біляцькому, російській правозахисній організації “Меморіал” та українській правозахисній організації “Центр громадянських свобод”. 

Голова ЦГС Олександра Матвійчук стала першою лауреаткою від України за часи незалежності.

Також торік премію Європейського парламенту імені Андрія Сахарова отримав “хоробрий народ України в особі президента Володимира Зеленського“.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter