Цього року 74 людини отримали компенсацію за зруйноване на Донбасі житло

Дата: 31 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

У 2020 році компенсацію за зруйноване житло в Луганській та Донецькій областях отримали 74 людини. 

Про це повідомили в Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. 

Фото: Міноборони / Роберто Травано

Загальна сума виплат, як розповіли у відомстві, становить понад 19 мільйонів гривень. Гроші вже перерахували на рахунки постраждалих від збройної агресії Росії. 

Усього за поточний рік органи місцевого самоврядування та військово-цивільні адміністрації отримали 497 заяв на проведення обстежень зруйнованого житла та провели 328 таких обстежень. За результатами перевірок 199 об’єктів визнали зруйнованими, а 129 – пошкодженими.

“Важливо, що мова йде не про заміну житла, а про компенсацію за сам факт втрати житла. Це ні в якому разі не виключає подальші дії по доказах та відшкодуванню Російською Федерацією фактичного збитку за втрату житла”, – зазначили в міністерстві. 

Задля подальшого відшкодування збитків, завданих Росією, у відомстві вже підготували відповідний законопроєкт, який обіцяють передати на експертизу до центральних органів влади, науковців, фахівців та Комісії з питань правової реформи.

Нагадаємо, що на відновлення пошкодженого і зруйнованого житла та виплати компенсації чи матеріальної допомоги потерпілим на Донбасі на наступний рік заклали 114 млн грн. У 2021 році ці гроші мають отримати 300 сімей. Водночас інвентаризація Міністерства реінтеграції показала, що в Луганській області компенсації потребують близько 375 родин, а в Донецькій – 318 сімей.

За оцінками міжнародних організацій, житла в Україні потребують майже 70 % ВПО. Однак із початку російської збройної агресії за держпідтримки житло отримав тільки 1 % переселенців. Через початок пандемії коронавірусу, запровадження обмежень і, як наслідок, втрату роботи багато переселенців змушені були їхати назад на окуповані території та наражатися на небезпеку, адже не мають змоги сплачувати орендну плату. 

Фотографія обкладинки: Вчасно

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter