Cтудентів у Криму примушують підписувати повістки в обмін на складення іспитів – “Крим SOS”

Дата: 13 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Студентів вишів тимчасово окупованого Криму примушують підписувати повістки до лав армії Російської Федерації, шантажуючи результатами іспитів.

Про це інформує правозахисна організація “Крим SOS” з посиланням на анонімні джерела. 

За наявною інформацією, працівники університету тимчасово окупованого Сімферополя заявили одному зі студентів, що скласти іспити він зможе лише підписавши повістку. Через тиск хлопцю довелося погодитися на цю умову.

У “Крим SOS” вказують, що такі випадки не є поодинокими. “Пропозиції” отримували й інші студенти призовного віку. Розмови проводяться приватно, щоб ситуації не надали розголосу.

Нагадаємо, за дев’ять років тимчасової окупації Криму Росія провела 17 незаконних призовних кампаній на півострові. Останній призов до окупаційної армії стартував 1 квітня 2023 року.

Раніше ZMINA розповіла, чи є законною прихована мобілізація на півострові, як мобілізують кримчан та з якими бар’єрами вони стикаються, коли намагаються уникнути участі в бойових діях проти своїх співвітчизників. 

11 квітня Держдума Росії одразу в трьох читаннях ухвалила законопроєкт про реєстр військовозобов’язаних. Він посилює контроль над населенням призовного віку на окупованих територіях, практично позбавляючи можливості уникнути злочинного призову до лав окупаційної армії.

Напередодні Кримськотатарський ресурсний центр повідомив, що мобілізовані з тимчасово окупованого Криму та російського Ставропольського краю відмовляються йти на штурми, оскільки їх відправили під Бахмут без документів, нормальної зброї та заробітної плати.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter