Чиновнику Херсонської міськради та псевдоректорам Херсонського та Мелітопольського вишів повідомили про підозру

Дата: 13 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Правоохоронці повідомили про підозру двом псевдоректорам Херсонського та Мелітопольського університетів, а також ексначальнику одного з відділів департаменту житлово-комунального господарства Херсонської міської ради, які добровільно пішли на співпрацю з окупантами.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Фото: Служба безпеки України

Так, під час захоплення Херсона ставленик РФ Володимир Сальдо особисто запропонував колишньому чиновнику очолити створене окупантами “унітарне підприємство Херсонтепломережі”.

Обіймаючи “посаду”, чоловік організував так звану “інвентаризацію” майна інфраструктурного об’єкта для його передачі російським монополіям.

Ще одна підозрювана під час окупації міста очолила так званий “Херсонський університет”. Там вона впроваджувала російські освітні стандарти, а під час звільнення міста виїхала до Криму.

Крім того, правоохоронці задокументували підривну діяльність колишнього викладача Харківського національного університету внутрішніх справ, який звільнився ще у 2014 році.

На початку повномасштабної війни він опублікував на одному із проросійських телеграм-каналів звернення, де закликав колишніх колег та курсантів допомогти окупантам у захопленні Києва.

За це наприкінці травня 2022 року чоловіка призначили очільником так званого “Мелітопольського університету ім. Макаренка”. Там він поширював кремлівські наративи, у яких ставив під сумнів існування української державності.

За викритими фактами тривають слідчі дії у межах кримінальних проваджень за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • 111 (державна зрада);
  • 111-1 (колабораційна діяльність);
  • 111-2 (пособництво державі-агресору).

Наразі підозрювані переховуються від правосуддя на тимчасово окупованих територіях України. Тривають комплексні заходи для притягнення їх до відповідальності.

Раніше ZMINA писала, що заочно судитимуть колишнього викладача морської академії з Херсона, який у росіян став “ректором” вишу. Імені підозрюваного в повідомленні традиційно не називають, але відомо, що йдеться про Дмитра Круглого

Нагадаємо, що з початку 2023 року правоохоронці повідомили про підозру в добровільній співпраці з окупантами понад 30 педагогам. Серед підозрюваних – керівники створених російськими окупантами “відділів освіти”, а також директори захоплених українських шкіл та ліцеїв.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter