З початку року СБУ викрила понад 30 освітян, які займалися русифікацією захоплених українських шкіл

Дата: 20 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

З початку 2023 року правоохоронці повідомили про підозру в добровільній співпраці з окупантами понад 30 педагогам.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Ілюстративне зображення. Фото з відкритих джерел

Серед підозрюваних – керівники створених російськими окупантами “відділів освіти”, а також директори захоплених українських шкіл та ліцеїв.

Зокрема, у звільненому Херсоні викрили очільниць двох середніх навчальних закладів, які знищили українські підручники та розповідали про історію України за російськими методичками.

Також вони змушували вчителів проводити заняття російською мовою за програмами РФ. У разі відмови – погрожували “повідомити” до окупаційних органів та залякували переслідуваннями з боку російських військових.

А в тимчасово захопленому Сєвєродонецьку ідентифікували очільницю місцевого так званого “відділу освіти ЛНР”. З початку вересня минулого року вона активно “відновлювала” роботу освітніх інституцій на користь РФ.

Для цього жінка закликала місцевих педагогів підтримати російських загарбників та влаштовуватися вчителями до підконтрольних їм шкіл. У разі згоди обіцяла лояльне ставлення окупантів та “зарплату” в російських рублях.

Крім того, правоохоронці викрили керівницю “районного управління освіти Новопсковського району ЛНР”, яка періодично організовує поїздки вчителів на “курси перекваліфікації” до російського міста Воронеж.

Наразі цим та іншим фігурантам повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

▪️ ст. 111-1 (колабораційна діяльність);
▪️ ст. 111-2 (пособництво державі-агресору).

Тривають комплексні заходи для притягнення винних до відповідальності. Розслідування проводили співробітники СБУ Херсонської, Донецької та Луганської областей за процесуального керівництва органів прокуратури.

Нагадаємо, що заочно судитимуть колишнього викладача морської академії з Херсона, який у росіян став “ректором” вишу. Імені підозрюваного в повідомленні традиційно не називають, але відомо, що йдеться про Дмитра Круглого

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter