Чубаров пропонує “переформатувати” автономний статус Криму

Дата: 24 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Голова меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров під час першого парламентського саміту Кримської платформи в Загребі (Хорватія) запропонував внести зміни до Конституції щодо статусу Криму як національно-територіальної автономії в складі України.

Про це він заявив 24 жовтня, передає кореспондент видання ZMINA.

Рефат Чубаров

Чубаров пояснив, що, згідно з Конституцією, Крим є автономією, але необхідно переформатувати цей статус.

“Ми маємо внести зміни до Конституції України, де чітко визначити кримську автономію як автономію, яка створена за національно-територіальною ознакою як форма самовизначення корінного народу Криму – кримськотатарського”, – сказав він.

За його словами, “нарешті треба визначитись із суб’єктом самовизначення в Криму, з джерелом, якщо хочете, кримської автономії, і цим джерелом є невіддільне право корінного народу цього півострова на самовизначення в складі незалежної української держави”.

Рефат Чубаров вважає, що через такий механізм народу необхідно одночасно розв’язувати питання зміцнення “української держави, частини нашої державної території та забезпечення прав людини незалежно від її етнічної чи релігійної належності”.

Голова Меджлісу повідомив під час саміту, що росіяни усвідомлюють, що їм доведеться піти з тимчасово окупованого наразі півострова, утім вони робитимуть усе можливе, щоб лишити на півострові від 500 тисяч до мільйона колонізаторів.

Ці росіяни, які незаконно посилилися в Криму, – це і є присутність Москви на півострові, коли вона піде з півострова. Ми не можемо з цим погодитися. Жодних варіантів. Можуть бути гуманітарні аспекти, але спершу – виїзд за кордон, а звідти звертайтеся до України. І треба дивитися, що це за гуманітарні аспекти. Хіба є цими гуманітарними підставами, коли ти незаконно вклав гроші й купив нерухомість та робив ще якісь незаконні дії на півострові?

Рефат Чубаров

Він наголосив, що питання деколонізації Криму – особлива умова гарантії для розвитку півострова з відновленням державного суверенітету України.  

Напередодні представниця президента України в АРК повідомила, що державні органи разом із 36 представниками громадських організацій, експертами, народними депутатами працюють над кількома документами щодо майбутнього Криму після деокупації українського півострова. У владі вважають, що громадяни України в тимчасово окупованому Криму мають чітко розуміти, що їх чекає після звільнення півострова. 

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні вважає, що агресія Росії в Україні стала можливою через те, що світ не притягнув до відповідальності РФ за її міжнародні злочини в Молдові, Чечні, Грузії, Сирії та Малі. Правозахисники в Україні переконані, що мир неможливий без правосуддя. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter