Над фігурантами ялтинської “справі Хізб ут-Тахрір” знущаються під час етапування з Криму до Росії

Дата: 29 Грудня 2017
A+ A- Підписатися

Обвинувачуваних у ялтинській “справі Хізб ут-Тахрір” Вадима Сірука, Емір-Усеіна Куку, Інвера Бекірова і Арсена Джеппарова вивезли з СІЗО в Сімферополі і доставили до російського Краснодару. Наразі вони чекають на етап до Ростову-на-Дону.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook адвокат Еміль Курбедінов.

“Знущання, цькування собаками, жорсткі “шмони”, відібрали речі, погрози – ось як зустрів Краснодар чотирьох політв’язнів!” – пише Курбедінов.

Зокрема, собак нацьковували на кримських мусульман Емір-Усеіна Куку і Вадима Сірука.

“Їх вивели з транзитної камери, цькували собаками, штовхали, обіцяли “загубити” на етапі. Це відбувалося вчора або позавчора, що зараз з ними – невідомо. Напередодні довгих свят подібне занадто турбує. Звернувся до Краснодарської Громадської наглядової комісії, там обіцяють допомогти”, – пише адвокат Емір-Усеіна Куку Олександр Попков.

Як відомо, Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону відклав попереднє засідання у ялтинській “справі Хізб ут-Тахрір” на 10 січня, оскільки обвинувачених не привезли до міста.

4 грудня в окупованому Сімферополі на виїзному засіданні Ростовський окружний військовий суд РФ продовжив арешт шістьох фігурантів ялтинської “справи Хізб ут-Тахрір” Мусліму Алієву, Еміру-Усеїну Куку, Вадиму Сіруку, Енверу Бекірову, Рефату Алімову та Арсену Джеппарова до 27 травня 2018 року.

Верховний суд РФ заборонив “Хізб ут-Тахрір” у 2003 році, включивши організацію до списку 15 об’єднань, названих “терористичними”.

Перших чотирьох обвинувачених в ялтинській “справі Хізб ут-Тахрір” заарештували 11 лютого 2016 року. Серед них – член Контактної групи з прав людини Емір-Усеїн Куку, алуштинець Муслім Алієв і житель села Краснокам’янка Енвер Бекіров, які працювали будівельниками, а також торговець квітами з Ялти Вадим Сірук.

Інші два фігуранти “справи” Арсен Джеппаров і Рефат Алімов перебувають під вартою після того, як їх заарештували в Краснокам’янці 18 квітня 2016 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter