Чому поліції доводиться відпускати правопорушників? Експерти назвали недоліки реформи

Дата: 08 Лютого 2018
A+ A- Підписатися

В Національній поліції України на початку 2018 року некомплект поліцейських складає 15,9 тисяч осіб (13,6% від штатного складу). Це на 7,8 тисяч вакантних місць менше ніж на початку 2017 року.

Такі дані в Нацполіції оприлюднили у відповідь на інформаційний запит видання “Українські новини”.

Кількість поліцейських, які звільнилися з органів, минулоріч сягнула 7,9 тисяч осіб. На думку заступника начальника управління комплектування Нацполіції В’ячеслава Ковальова, багато хто звільняється через фізичні та психологічні навантаження.

Водночас він зазначив, що на роботу до Нацполіції часто приходили молоді люди, в яких взагалі не було досвіду роботи.

“Йшли всі з піднесеним настроєм на службу, а коли зіткнулись із реальним життям, в них зовсім змінилася думка”, – наводить слова Ковальова “Радіо Свобода”.

Він також звернув увагу на те, що найчастіше поліцейські звільняються з підрозділів, де зарплата найнижча. За словами Ковальова, мінімальну зарплату (7100 гривень) наразі отримують в найменших містах і селищах. В залежності від посади та вислуги років оклад може сягати 10-12 тисяч гривень.

Експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук вважає, що брак кадрів – не головна проблема Нацполіції. На його погляд навіть 10 тисяч нових патрульних недостатньо для якісного оновлення правоохоронної системи в Україні.

“Якщо ми говоримо про блок кримінальної поліції – він же залишився, яким був раніше, зі старими підходами до роботи”, – пояснив він і додав, що нову поліцію, незважаючи на недоліки, треба берегти та розвивати.

Про необхідність реформування ядра кримінальної поліції говорить і експерт групи “Поліція під контролем” Асоціації української групи моніторів дотримання прав людини, юрист, Євген Крапивін.

“Звідти тягнеться дуже багато системних проблем. Ті самі патрульні поліцейські працюють за старим законодавством, тобто Кодекс про адміністративні правопорушення 1984 року містить доволі застарілі процедури”, – зауважив він.

Крапивін також підкреслив, що 90% чинних правоохоронців є представниками старої системи.

Наразі штатна чисельність патрульних у Нацполіції в Україні затверджена в кількості 116,1 тисяч осіб.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter