Члени Комітету з прав людини закликають Порошенко терміново змінити закони про Омбудсмана

Дата: 04 Серпня 2017
A+ A- Підписатися

Члени парламентського Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин закликають президента України Петра Порошенко якнайшвидше усунути суперечності у законодавстві стосовно Уповноваженого ВРУ з прав людини, які виникли після ухвалення закону “Про Конституційний Суд”.

Про це йдеться у зверненні депутатів до Порошенко, копію якого оприлюднила депутатка Ірина Суслова на своїй сторінці у Фейсбук.

Крім Суслової, звернення також підписали депутати Валерій Пацкан, Рефат Чубаров, Мустафа Джемілєв та Василь Брензович.

“Висловлюємо Вам вдячність за принципову позицію в питанні збереження міжнародних стандартів щодо процедури обрання Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Ваше рішення є свідченням того, що Ви дослухалися до закликів українських правозахисників, експертів, міжнародних організацій, які аргументовано довели , що зміна цієї процедури з таємної на відкриту – це шлях до політизації та руйнації інституції Омбудсмана”, – йдеться у зверненні.

Депутати звертають увагу на колізію, що склалася внаслідок ухвалення закону “Про Конституційний Суд”, адже закони “Про Регламент Верховної Ради України” та “Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини” тепер містять протилежні за змістом норми.

Автори звернення вважають за доцільне змінити закон про регламент ВРУ таким чином, аби повернути процедуру  таємного голосування за кандидатів на посаду Омбудсмана.

Депутати наголошують, що відсутність термінового виправлення цієї “помилки” в регламенті наражає на гучний міжнародний скандал, який негативно вплине на імідж України, оскільки зміни до регламенту було внесено у сумнівний спосіб посеред процесу обрання Омбудсмана, що є неприпустимим.

Автори звернення висловлюють свою готовність долучитись до розробки відповідного законопроекту, а також закликають колег по парламенту приєднуватися до цього звернення.

Як відомо, правозахисники, зокрема, Amnesty International, Харківська правозахисна група, Центр інформації про права людини та інші закликали Порошенка не підписувати закон про Конституційний Суд, який передбачає відкрите голосування за кандидатуру Омбудсмана, оскільки 227 депутатів підтримали процедуру таємного голосування за Омбудсмана.

Автори заяви наголошують, що процедура обрання Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини взагалі не мала б розглядатися в рамках законопроекту про Конституційний суд України. Але вона була розглянута і 13 липня 227 депутатів проголосували за поправку, що передбачала таємне голосування. 

“Попри те, що номер поправки був названий помилково, у тексті стенограми чітко зафіксована конкретна суть даної пропозиції. На голосуванні вона була підтримана 227 народними депутатами”, – наголошують правозахисники.

За словами авторів звернення, одразу після розгляду даного питання інформація щодо результатів голосування була відображена на сайті Верховної Ради, але за кілька хвилин її замінили на некоректну поправку, за яку не проводилось голосування.

25 липня правозахисники провели флешмоб #stop6427д з вимогою до Президента не підписувати фальсифікований закон.

Правозахисники вимагали привести остаточний текст ухваленого Закону у відповідність до результатів голосування та закликають міжнародні організації взяти під контроль цю ситуацію аби не допустити політизації національної інституції з прав людини.

31 липня президент Порошенко підписав закон у поданій парламентом редакції, але пообіцяв внести на розгляд парламенту пропозиції щодо змін до законодавства про Омбудсмана.

2 серпня фракція “Народний фронт” звернулась до президента Петра Порошенка з проханням не змінювати нещодавно ухвалений закон про Конституційний Суд України у частині процедури обрання Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter