Чеський суд перегляне справу обвинуваченого у сприянні тимчасовій окупації Криму росіянина Олександра Франчетті

Дата: 26 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Верховний апеляційний суд у Празі скасував виправдувальний вирок севастопольському “самооборонцю” Олександру Франчетті, екстрадиції якого з Чехії домагалася Україна. Прокуратура звинуватила росіянина в співучасті насильницькому утриманню щонайменше 11 проукраїнськи налаштованих громадян України під час військової операції Росії із захоплення Криму 2014 року.

Про це інформують телеканал CT24 та Czech Radio.

Олександра Франчетті обвинувачують у тому, що той створив і фінансував розвідувальну групу “Северный ветер”, членам якої щодня давав інструкції. Отриману інформацію він передавав, на думку правоохоронних органів України, командуванню ВМФ Росії.

Під час судових засідань у Чехії обвинувачуваний заперечував свою провину. Він твердив, що протягом усього періоду, описаного стороною обвинувачення, він перебував у Москві. 

У березні 2023 року стало відомо, що минулої осені Франчетті вдалося виїхати з Чехії до Росії та Криму. В інтерв’ю проросійському сайту ForPost Франчетті заявив, що він та його адвокати ввели в оману чеський суд.

“Ми підготували документи, які доводили, що мене фізично тут (у Криму під час тимчасової окупації. – Ред.) не було”, – посміхаючись заявив Франчетті й зазначив, що “(чеський) прокурор не спромігся знайти жодних доказів (провини Франчетті. – Ред.)”

Цього ж місяця суд у Чехії зняв частину обвинувачень з Франчетті у насильницькому утриманні щонайменше 11 проукраїнськи налаштованих людей під час російської окупації Криму 2014 року, повідомив представник обвинувачення Марек Бодлак. Суд обґрунтував своє рішення нестачею доказів, що доводять провину росіянина, і вирішив відпустити його з-під варти.

Крім того, на думку чеського Верховного суду, були обґрунтовані побоювання, що Франчетті зазнає упередженого правосуддя в Україні через його громадянство і, зокрема, участь у бойових діях на боці РФ. Росія також була проти екстрадиції Франчетті в Україну. 

Нагадаємо, обвинуваченого затримали в аеропорту Праги у вересні 2021 року за міжнародним ордером про арешт, виданим на запит України.

Міський суд Праги 14 вересня 2021 року ухвалив рішення про арешт Франчетті.

Напередодні повідомлялося, що протягом одного місяця використання програми, що працює на основі технології розпізнавання облич, українським слідчим вдалось ідентифікувати 70 учасників незаконного збройного формування “Самооборона Криму”, що сприяли збройним силам РФ у військовій операції з протиправним захопленням Кримського півострова. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter