Через військове вторгення РФ за межами України перебуває понад 650 тисяч дітей шкільного віку – Шкарлет

Дата: 19 Червня 2022
A+ A- Підписатися
Через повномасштабне військове вторгнення Росії поза межами України перебуває 651 тисяча дітей шкільного віку, а під окупацією 1174 школи.
 
Про це Суспільному розповів міністр освіти та науки Сергій Шкарлет.
 
Фото: USI Online

651 000 дітей шкільного віку зараз поза межами України. 1174 школи під окупацією. З 24 лютого ми оголосили вимушені канікули на два тижні. З 14 березня МОН розповсюдило рекомендаційний лист і майже 12 800 шкіл розпочали навчання”, сказав Шкарлет.

На початку повномасштабного російського вторгнення МОН рекомендувало закладам освіти відправити дітей на двотижневі канікули. У низці областей навчання почали відновлювати вже на початку березня.

Шкарлет зазначив, що навчання відновлено в змішаному режимі, хоча в деяких регіонах це неможливо й досі, але навіть на окупованих територіях МОН все одно розпочало роботу.

Були проблеми зі збереженням освітянських реєстрів із персональними даними по верифікації документів про освіту. Ми з цим впорались. Були проблеми щодо отримання атестатів про закінчення 9-х та 11-х класів тими учнями, які знаходились за межами України. Разом із МЗС ми впорались і з цим викликом – атестати можна отримувати через дипломатичні установи”, розповів міністр.

Він додав, що неможливо було організувати вступну кампанію у форматі ЗНО, а тому зробили її аналог національний мультипредметний тест. А для тимчасово окупованих територій пропонується онлайн-навчання.

У нас для цього є і контент, і платформи. Це 14 наших партнерів – приватних онлайн-шкіл. Вони ліцензовані та можуть видавати документи про освіту. Саме завдяки цьому ми можемо на окупованих територіях запроваджувати освітній процес за українськими стандартами”, сказав Шкарлет.

Раніше ZMINA повідомляла, що з початку російського вторгнення 26 тисяч українських учителів переїхали за кордон. При цьому вони продовжують брати участь в освітньому процесі.

Нагадаємо, що з 1 вересня в Україні зможуть працювати в режимі офлайн школи, які обладнані укриттями. Проте укриття має бути таким, щоб під час повітряної тривоги в ньому могли одночасно розміститися всі, хто в цей момент перебуває в закладі освіти.

Наразі МОН проводить аудит місць, які можна використовувати як бомбосховища для учнів у разі небезпеки. Відомство обіцяє розробити відповідні вимоги щодо укриттів та спеціалізованих шляхів евакуації до них.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter