Через тиск влади у Гонконгу саморозпустився опозиційний рух за права людини, що існував майже 20 років

Дата: 16 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Гонконзький фронт громадянських прав людини (CHRF), що був одним з організаторів протестів 2019 року, саморозпустився через тиск влади. 

Про це повідомили на сторінці організації у фейсбуку. 

Протести у Гонконзі, які організовували активісти. Фото: Vincent Yu/AP

Організацію створили ще 2002 року. Члени CHRF були організаторами багатотисячних антиурядових протестів в Гонконгу 2019 року.

Як повідомили у своїй заяві активісти, влада спеціального адміністративного району Китаю останніми місяцями забороняла проводити їм акції під приводом коронавірусних обмежень. Після закриття організація перенаправить всі свої активи, зібрані з пожертв, іншим організаціям, що займаються захистом громадянського суспільства. 

“Хоча CHRF сьогодні більше не існує, ми віримо, що різні групи продовжуватимуть дотримуватися своїх ідей і не забувати про їхні первісні наміри та підтримувати громадянське суспільство!”, – говорять активісти. 

Саморозпуск Фронту громадянських прав людини відбувається на тлі поліцейського розслідування можливих порушень законодавства про безпеку після серії статей у пропекінських ЗМІ, які критикували активістів. 

Минулого року у Китаї ухвалили закон, що дозволяє спецслужбам і правоохоронцям КНР без обмежень діяти у Гонконзі. Документ передбачає покарання за так звану сепаратистську діяльність, підрив державної влади, терористичну діяльність, вступ у змову з іноземними державами або силами, які перебувають за кордоном, з метою завдання шкоди національній безпеці.

Нещодавно за цим законом винесли перший вирок: 24-річного Тонг Ін-кіта визнали винним у тероризмі та закликах до відокремлення Гонконгу. Також цього літа у місті закрилась єдина газета, що критикувала комуністичну владу, а її редактора заарештували за підозрою в “змові з іноземними державами або іноземними силами”. 

Нагадаємо, що минулого року посольство КНР попросило МЗС України заборонити виставку про гонконзькі протести в Києві. Її посли розцінили як “нахабне втручання у внутрішні справи Китаю” та пригрозили “серйозними наслідками” для двосторонніх відносин країн. Також нещодавно в Україні затримали та хотіли видати Китаю активіста, який на батьківщині захищав уйгурів. Наразі його арештували на шість місяців. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter