Через пункт пропуску на Сумщині з території РФ щодня в’їжджають близько сотні українців

Дата: 28 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Близько ста українців щодня перетинають кордон у напрямку пункту пропуску “Покровка” у Сумській області. Ділі прикордонники перевозять людей від кордону в безпечніше місце, оскільки Росія будь-якої миті може здійснити обстріл на цьому напрямку.

 Про це в ефірі телемарафону заявив речник ДПСУ Андрій Демченко.

Фото: novakahovka.city

Якщо говорити про кордон із РФ, то ми бачимо, що наші громадяни найбільше наразі прибувають до українського кордону в напрямку ПП “Покровка”, що в Сумській області. Там щоденно прикордонники забезпечують доступ на територію України майже 100 громадянам України, які прибувають із території РФ”, – сказав Демченко.

У відомстві нагадали, що всі пункти пропуску на кордоні з РФ і Білоруссю закриті за рішенням українського уряду і пропускних операцій “у класичному вигляді” там не здійснюють.

Натомість усі громадяни України, які через війну були вимушені виїхати на територію Росії або з тимчасово окупованих територій, вимушені обирати територію Росії для того, щоб повернутись на підконтрольну українській владі територію, то вони на будь-якому напрямку можуть перетнути кордон. Звісно, якщо ми говоримо про лінії державного кордону України будь-якого пункту пропуску. Вони будуть пропущені на територію України“, – поінформував посадовець.

Проблему для громадян України насамперед становить перетин кордону суміжних країн – Росії чи Білорусі.

За словами Демченка влітку росіяни частково дозволяли проїзд українським громадянам на власних авто, однак наразі дозволений перетин лише в пішому порядку.

Він додав, що прикордонники забезпечують перевезення людей від кордону в безпечніше місце, оскільки Росія будь-якої миті може здійснити обстріл на цьому напрямку. Надалі, коли люди доставлені до безпечних місць, ними займаються і волонтерські організації і органи місцевої влади, які допомагають в подальшому пересуванні по Україні. 

Нагадаємо, станом на кінець вересня, майже 10 тисяч людей в’їхали до України через гуманітарний коридор “Колотилівка – Покровка” в Сумській області.

Раніше ZMINA повідомляла, що пункт пропуску Колотилівка – Покровка, що розташований на межі Бєлгородської та Сумської областей, знову запрацював на початку серпня. У той час щоденно пішим переходом між РФ та Сумською областю користувалися понад дві сотні людей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter