Жінки в Україні втрачають роботу через карантин – опитування

Дата: 09 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Через карантин та обмеження, запроваджені для протидії поширенню коронавірусної інфекції, 26% опитаних жінок, які мешкають в Україні, вимушено припинили роботу.

Такими є результати онлайн-опитування “Жінки в умовах пандемії та їхні потреби”, проведеного Центром прав людини ZMINA за підтримки Українського жіночого фонду.

Так, понад половину респонденток (61%) зазначили, що продовжують працювати за наймом та отримувати заробітну плату під час карантину.

Водночас 17% респонденток заявили, що припинили роботу за наймом. Серед них 5% втратили роботу, 4% змушені були піти в неоплачувану відпустку за ініціативою роботодавця, 3% перебувають в оплачуваній відпустці, 2% перебувають в неоплачуваній відпустці за власним бажанням.

Крім того, у 9% респонденток практично зупинилася підприємницька діяльність, а 14% відзначають її скорочення та суттєве зменшення доходів.

“До карантину в мене були два бістро та одне кафе. Обидва бістро довелося закрити, тому що одна точка на ринку, а ринок не працює й не запрацює. А на другій точці оренда дорога, господар скинув її лише на 50%. Довелося закрити обидві точки. У кафе довелося звільнити весь персонал, а це навчені мною люди. Кафе працює тільки на доставку. Клієнти економлять гроші й не роблять замовлення…” – написала в блоці розгорнутих відповідей одна з учасниць опитування.

Загалом 44% опитаних жінок зазначили, що є самозайнятими або ведуть підприємницьку діяльність.

Також через карантин 17% жінок, які продовжують працювати за наймом, відзначають часткове зменшення заробітної плати. Натомість 44% респонденток продовжують працювати за наймом зі збереженням повної заробітної плати.

Кілька респонденток на запитання про ситуацію із зайнятістю зазначили, що перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю чи доглядом за дитиною.

Більш ніж половина (61%) респонденток повідомили, що під час карантину працюють з дому або переважно з дому. Водночас 11% опитаних працюють за межами дому. Рівною мірою між домом та за його межами працюють 7%.


Опитування “Жінки в умовах пандемії та їхні потреби” проведене громадською організацією “Центр прав людини ZMINA” з 13 до 24 квітня 2020 року включно методом онлайн-анкетування за принципом самовідбору учасниць. Усього опитано 976 жінок віком від 18 років, які живуть в Україні.

Методологія не передбачала пропорційного представлення думки різних категорій респонденток відносно всієї сукупності жінок в Україні, але дослідження дозволяє сформувати гіпотези про стан і потреби жінок під час пандемії, які можуть бути перевірені в репрезентативніших дослідженнях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter