Чехія надаватиме фінансову допомогу українським біженцям, які повертатимуться додому

Дата: 25 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Петер Павел, президент Чехії, підписав зміни до закону lex Ukraine, який регулює статус українських біженців, що в’їхали до країни після початку повномасштабного російського вторгнення.

Про це йдеться на сайті президента Чехії.

Фото: Canva

Ключове положення поправки передбачає продовження тимчасового захисту для громадян України в Чехії до березня 2025 року відповідно до рішення Ради Євросоюзу.

Водночас закон передбачає також надання фінансової підтримки біженцям зі статусом тимчасового захисту під час їхнього повернення до України. Розмір цієї підтримки ще має встановити уряд Чехії.

Біженці зможуть звернутися по таку допомогу лише раз і не пізніше ніж за три місяці до закінчення права на перебування в Чехії завдяки тимчасовому захисту, тобто до кінця 2024 року.

Якщо пізніше ці люди захочуть отримати довгострокову візу в Чехії, вони повинні будуть спочатку повернути половину суми, яку їм надав чеський уряд для повернення додому.

Нагадаємо, 1 грудня нижня палата парламенту Чехії схвалила продовження тимчасового захисту до кінця березня 2025 року для українців, які виїхали з країни, рятуючись від війни.

У серпні ZMINA писала, що влада Чехії готує спеціальну програму з надання українцям допомоги з добровільним поверненням додому. Зокрема, передбачається, що проєкт покриє частину їхніх витрат та надасть іншу допомогу тим, хто повертатиметься до України.

Раніше повідомлялось, уряд Швейцарії обіцяє, платити українцям, які добровільно поїдуть з країни, від 1 тисячі до понад 4 тисячі доларів на кожну особу. Урядова стратегія щодо повернення українських біженців зі Швейцарії передбачає вікно виїзду від шести до дев’яти місяців. 

Схожу програму розробляють і в Норвегії. Ця країна готова заплатити кожному українцеві €1,5 тис. за повернення додому, хоча до країни досі продовжують прибувати біженці, але й кількість тих, хто хоче повернутися, зростає. Отже, щоб отримати цю виплату, особа повинна подати спеціальну заявку і дотриматися усіх вимог: має бути посвідка на проживання у Норвегії, а також потрібно підтвердити свій намір залишити країну.

Готовий платити за повернення й уряд Ірландії. Однак яку саме суму – наразі невідомо.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter