Частина затримань під Шевченківським судом точно відбувалася з порушеннями – OZON

Дата: 16 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Частина затримань 15 червня під Шевченківським районним судом Києва відбулася з перевищенням повноважень.

Про це зазначила в коментарі виданню ZMINA координаторка групи громадського спостереження OZON Любов Галан.

Зокрема, вона згадує про зафіксований на фото журналіста Сергія Нужненка момент, коли спецпризначенці б’ють ногами чоловіка, що лежить.

Фото Сергія Нужненка, Радіо Свобода

“І також нам не зовсім зрозуміло, наскільки самим затриманим було пояснено причини їхнього затримання і чи дійсно поліція затримувала конкретних людей, які вчиняли якесь правопорушення. Мотивація поліцейських для нас є не зовсім зрозумілою, і комунікація, яка відбувалася на місці конкретно в цей момент, була на дуже низькому рівні: не було зрозуміло, за що затримували конкретних людей, тому приймати на віру законність дій поліції ми не можемо”, – пояснює експертка.  

Монітори OZON наразі продовжують аналізувати відеозаписи з місця подій, оскільки, за словами Любові Галан, навіть з урахуванням фізичної присутності спостерігачів на мітингу складно встановити всі обставини.

“Самим затриманням передувала конфліктна ситуація із журналістами каналу ZIK, цьому передувало вишиковування кордону, поява поліції особливого призначення, але нам з відео видно, що між поліцією особливого призначення і протестувальниками виникло щось. Що саме виникло, чому конкретних людей затримали, нам поки що не зрозуміло: тобто якби було видно, що хтось із протестувальників конкретно вдарив поліцейського і наслідком цього стало затримання, то була б одна ситуація, але поки що ми цього не бачимо: все відбувається надто швидко, без особливих пояснень, і складається враження, що поліція просто вихопила з натовпу кількох людей”, – каже вона.

Окрім того, зауважує правозахисниця, важливо з’ясувати, у чому саме звинуватили затриманих і які протоколи щодо них склали у райвідділі.

“У повідомленнях у соцмережах ідеться, що був випадок застосування статті 185-1 Кодексу про адміністративні правопорушення (порушення встановленого порядку організації зборів, мітингів і демонстрацій. – Ред.) Ми чекаємо від затриманих фотографії протоколів, щоб прочитати, що конкретно там написано. Якщо такий протокол конкретно був складений, то це теж не зовсім законна практика, вона нелогічна, враховуючи рішення ЄСПЛ щодо застосування цієї статті: оскільки в нас немає порядку проведення мирних зібрань, то складати такі протоколи не можна”, пояснює правозахисниця.

Поліція Києва заявила про затримання п’яти осіб на мітингу під стінами Шевченківського районного суду 15 червня, де обирали запобіжний захід одеському активістові Сергію Стерненку. Учасники акції повідомили, що йдеться про ведучого мітингу Миколу Виговського, Андрія Мартиненка, Антона Коваленка, Віталія Овчаренка та Олександра Кір’якова (останній, імовірно, і зображений на фото, яке зняв Сергій Нужненко).

Трохи деталей про поїздку в Шевченкісьский РВ.Нагадаю, мене жорстко спакував беркут і заніс в автозак. Зламали…

Опубліковано Миколою Виговським Понеділок, 15 червня 2020 р.

Як заявив пізніше начальник столичної поліції Андрій Крищенко, на правопорушників складено адміністративні протоколи за двома статтями – ст. 173 (дрібне хуліганство) та ст. 185 (злісна непокора законному розпорядженню або вимозі поліцейського) Кодексу України про адміністративні правопорушення, а також почато кримінальне провадження про перешкоджання діяльності журналіста.

“П’ять чоловіків було доставлено до районного управління поліції. Одного затримали за те, що він конфліктував з журналістом телеканалу, а інших – за перешкоджання роботі поліції”, – зазначив він. 

Щодо дій поліції, за словами Крищенка, призначено службову перевірку, двох посадовців відсторонено. Матеріали за результатами перевірки поліцейські планують передати до Державного бюро розслідувань. 

15 червня Шевченківський районний суд Києва продовжив розгляд запобіжного заходу громадському активістові Сергію Стерненку, якому минулого тижня оголосили про підозру в умисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї. Суд постановив відправити активіста під домашній арешт на 60 діб, але адресою, де це має відбуватися, зазначив місце офіційної реєстрації Стерненка в Одесі – на території військової частини. Через це суд має знову зібратися 16 червня, щоб ухвалити рішення про зміну адреси. 

У травні 2020 року відбулося оголошення підозри Олександру Ісайкулу та Івану Кузнецову в справі про напад на Сергія Стерненка в Одесі 25 травня 2018 року. Дії підозрюваних кваліфіковано як хуліганство, вчинене із застосуванням зброї чи іншого предмета, пристосованого для заподіяння тілесних ушкоджень. Тоді відбулася сутичка, внаслідок якої Іван Кузнецов помер.

Це був третій напад на Стерненка за 2018 рік: у лютому активіста побили й завдали йому різаних ран, у травні влучили гумовою кулею в шию.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter