“Била й бити буду”: мешканка Сургута вихваляється тим, що знущається з української дитини

Дата: 31 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Мешканка з міста Сургут Ханти-Мансійського автономного округу Тюменської області РФ Еля розповіла, що регулярно б’є дівчинку з України, яка в неї мешкає.

Про це ZMINA дізналася з відео, яке опублікували російські телеграм-канали.

Джерело: скрін відео

Судячи із запису, жінка ненавидить цю дитину, називає її “хохлушкою” та вимагає, щоб її забрали, інакше й далі з неї знущатиметься:

“Била її весь час, поки йде війна, і бити буду”.

У підписі до відео йдеться про те, що дівчинка з Маріуполя, а жінка її вдочерила:

“Якась жінка, сидячи в соціальних мережах з ознаками сп’яніння, розповідає всім, що удочерила дівчинку з Маріуполя і регулярно її б’є. Судячи з розповіді, відверто ненавидить і розв’язує ворожнечу”.

Відео розміщено в телеграмі 28 липня, однак за цей час ані уповноважена президента РФ з прав дитини Марія Львова-Бєлова, ані регіональна дитяча уповноважена Людмила Нізамова насильство над депортованою дитиною не прокоментували. Коментарів інших посадових осіб служб опіки також не було.

Ключовий меседж цього допису, на думку юристки Регіонального центру прав людини Катерини Рашевської, – “Я трону. Що вона [Україна] мені зробить”:

“Те, що сказала росіянка, є частиною суб’єктивного елементу високопосадовців РФ у контексті насильницької передачі українських дітей у російську національну групу”.

Тобто мета відео – не показати насильство над вивезеними із захоплених територій дітьми, а продемонструвати, що Україна як держава є неспроможною захистити й піклуватися про своїх громадян, зокрема дітей. Нездатна їх повернути, хоча росіяни “просять забрати своїх хохлушок”. 

За словами Рашевської, у цьому разі українські діти становлять вагому пропагандистську цінність для зловмисників, а саме діяння має ознаки геноциду проти української нації.

“Довгострокові негативні наслідки перебування дівчинки з Маріуполя в родині сургутчанки, “перевиховання”, яке сягає порогу нелюдського поводження, яскравий мотив ненависті, в основі якого лежить приналежність дитини до української національної групи, мають бути взяті до уваги при кваліфікації діянь винних осіб”, – пише юристка. 

Вона також зазначає, що такими відео росіяни хочуть показати нам, що ми можемо створити 10 коаліцій, але вони продовжуватимуть лупцювати українських дітей, катувати військовополонених, обстрілювати лікарні й пологові будинки: 

“Бо ми можемо, а ви не можете нас зупинити”. 

Рашевська вважає, що в такий спосіб росіяни прагнуть якнайшвидше заморозити конфлікт. І що далі, то жорстокішими ставатимуть заходи тиску на українців.

“Але погодитися на це ми не можемо. Бо погодитися – означає, що дітей депортуватимуть ще більше, полонених катуватимуть інтенсивніше, а лікарні – втратять спроможність надавати медичні послуги в цілому”, – констатує Рашевська.

Також експертка наголосила, що Ханти-Мансійський автономний округ раніше не фігурував у публічній риториці високопосадовців РФ як регіон, у якому дітей з України передавали в російські родини. Однак у квітні 2024 року з’явилася новина про намір місцевих мешканців усиновити 52 дітей з окупованих Донецької та Луганської областей. 

За даними Національного інформаційного бюро (НІБ), на сьогодні відомо про 23 711 дітей, яких депортовано до Росії. За цей час до України вдалося повернути 610 дітей. Із 2357 дітьми встановлено зв’язок. Де зараз перебувають ще 20 тисяч дітей, невідомо. 

Раніше ZMINA писала, що аналітики Financial Times (FT) ідентифікували та знайшли на пов’язаному з російським урядом сайті оголошення щодо всиновлення чотирьох українських дітей. Ім’я та вік однієї дитини відрізняються від справжніх. Ім’я іншої – написано за російським варіантом. 

Також журналісти видання “Важливі історії” встановили, що в російському спеціальному банку даних про дітей-сиріт та дітей, що залишилися без піклування батьків, за час повномасштабного російського вторгнення з’явилося майже 2,5 тисячі дітей-сиріт, яких могли депортувати з України.

Головне фото: zakarpatpost.net

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter