Бранця Кремля Екрема Кроша перевели у Сімферопольське СІЗО №2 із жорсткішими умовами утримання

Дата: 12 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Політв’язня так званої “Джанкойської другої групи” у справі Хізб ут-Тахрір” Екрема Кроша перевели із СІЗО-1 у тимчасово окупованому Сімферополі до нового СІЗО-2 того ж міста без пояснення причини. Новий ізолятор має більш жорсткі умови утримання.

Про це громадському об’єднанню “Кримська солідарність” розповіла дружина бранця Кремля Аміде Крош, яка вже двічі була з ним на побаченні.

Екрем Крош

За її словами, після прибуття у нове СІЗО політв’язня декілька разів вдарили коліном у ребра і забрали особисті речі разом із продуктами.

“Першого разу Екрем повідомив про різні форми тиску на нього, вдруге теж підтвердив. Учора рано-вранці до нього прийшов конвоїр і заявив, що йому не дозволено читати намаз і для цього треба писати пояснювальну, щоб йому це дозволили. З шостої ранку і до десятої вечора арештанти проводять на ногах. Він сказав, що навіть у карцер якщо посадять, намаз не залишить”, — зазначила дружина політв’язня.

Аміде Крош також зауважила, що умови утримання в цьому ізоляторі набагато жорсткіші, ніж у попередньому, там тиснуть на всіх ув’язнених.

“Якщо в камері завинив один, то покарання в них спільне. Вони стоять по 10–15 хвилин у зігнутому положенні, руки при цьому тримають за спиною. Тепер їх ще й бігом виводять на прогулянку. Вони мають у напівзігнутому положенні, тримаючи руки за спиною, почути команду і бігти”, – розповіла вона.

Крім того, вона додала, що під час побачення з Крошем, конвоїри втручалися у розмову і намагалися коригувати його відповіді дружині. Вона планує оскаржувати незаконні дії співробітників СІЗО-2, якщо це відбуватиметься систематично.

Напередодні писати листи підтримки бранцям Кремля закликали Представництво президента України в Автономній Республіці КримЦентр прав людини ZMINA та “PEN Україна”.

Нагадаємо, 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні Верховний суд РФ визнав терористичною ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір”. Ця релігійна організація легально діє в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія всупереч міжнародному гуманітарному праву використовує в Криму своє кримінальне законодавство.
 
Як відомо, активісти цієї релігійної організації випускали газету й могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи. На переконання правозахисників, членів організації переслідують не за підготовку державного перевороту та тероризм, а за публічні акції проти політичних репресій у Криму, систематичну критику російської влади та за масову нелояльність серед кримських татар у відповідь на події 2014 року.
 
Правозахисники вважають, що тоді рішення Верховний суд РФ ухвалив необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. На всій території України, зокрема в Автономній Республіці Крим, діяльність партії не заборонена, активісти організації випускали газету, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.
 
У лютому 2014 року Росія розгорнула протиправну військову операцію із захоплення українського Кримського півострова.

Нагадаємо, у тимчасово окупованому Криму російські силовики 11 серпня 2022 року провели обшуки у будинках чотирьох кримськотатарських родин.

Росіяни увірвались до будинків о 4-й ранку. Обшуки проводили в Джанкої та Джанкойському районі у родин Сеітяя Аббозова, Енвера КрошаВілена Темер’янова та Мурата Мустафаєва

У Представництві президента України в Автономній Республіці Крим засудили нові обшуки кримських татар.

За інформацією адвоката Еміля Курбедінова, у грудні 2015 року російські силовики також катували електричним струмом Енвера Кроша.

Відомо, що 2018 року російські силовики проводили обшук у будинку кримськотатарського активіста Енвера Кроша. Тоді він відбув 10 діб адміністративного арешту “за пропаганду екстремістських організацій”.

За останніми даними українського Омбудсмана Дмитра Лубінця, Росія незаконно утримує 180 кримських політв’язнів, серед яких 116 кримських татар.
 
За оцінюванням правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджіхана.
 
“Крим SOS” указує, що сумарний термін жертвам політично вмотивованих переслідувань у Криму за рік повномасштабного вторгнення становить 699 років і 9 місяців.
 
Правозахисна організація наголошує, що ігнорування воєнних злочинів російських окупантів призвело до погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму. А відсутність реакції міжнародної спільноти на окупацію Криму та подальші злочини окупантів полегшили Росії завдання з перетворення півострова на плацдарм для вторгнення на материкову Україну рік тому.
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter