Бойовики зламали полоненому Олександру Погорєлову руку та щелепу

Дата: 15 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Проросійські бойовики так званої “ДНР” п’ять років тримають у полоні Олександра Погорєлова. Чоловіку закидають шпигунство на користь України та катують. 

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Олександр Погорєлов. Скриншот сюжету російського Першого каналу
 

Олександр Погорєлов – донеччанин, який до 2014-го працював будівельником. Після початку російської агресії він переїхав до Києва, однак інколи навідувався до рідних в окупований Донецьк.

Затримали українця 30 листопада 2017 року під час перетину КПВВ у бік підконтрольної українському уряду території. Вже за декілька днів до його батьків прийшли бойовики, матір Олександра звинуватили в “адмінпорушенні” й затримали на 30 днів.

Про долю самого Погорєлова вдалося дізнатися лише на початку 2018-го, коли бойовики прийняли в рідних передачу для нього в донецькому СІЗО. Побачити Олександра батькам вдалось у вересні того ж року, але лише по телевізору. Російський Перший канал зняв сюжет про замах на ватажка терористів Олександра Захарченка, в якому й показали українця. 

Полоненого звинуватили в причетності до одного із замахів.

“Цинізм полягав у тому, що на час виходу сюжету Погорєлов уже 10 місяців перебував за ґратами в Донецьку”, – каже Денісова. 

Нині Олександра тримають у підвалі донецького СІЗО та нібито через карантинні обмеження не передають передач. Водночас стан його здоров’я є критичним. 

“Внаслідок тортур у нього зламана рука, щелепа, дуже болять нирки”, – розповідає Омбудсман. 

Досі Погорєлова водять на так звані “суди” та звинувачують у “шпигунстві” на користь України.

Уповноважена попросила втрутитись у ситуацію Погорєлова представників Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні та безпосередньо координаторку від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Шарлотту Реландер

Нагадаємо, що бойовики на Донбасі регулярно затримують цивільних, яких звинувачують у нібито шпигунстві. У такий спосіб полонили щонайменше 300 людей, багато з яких потребують термінового лікування. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter