Бойовики затримують в ОРДЛО жінок, незгодних з примусовим призовом

Дата: 15 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Бойовики в ОРДЛО після масових протестів жінок, незгодних з примусовою мобілізацією, почали хвилю репресій та затримали декількох з учасниць мітингів. На тлі цього вулицями населених пунктів окупованого Донбасу знову почали ходити патрулі, які забирають “призовників”. 

Про це повідомили в Східній правозахисній групі. 

Фото: Reuters

Акції жінок, незгодних з тим, що чоловіків на окупованих територіях забирали на війну проти України, відбувалися в низці населених пунктів, зокрема в Луганську. Через це на деякий час темпи примусової мобілізації знизились, однак разом з цим бойовики почали затримувати учасниць протестів. Правозахисникам вдалося дізнатися про декілька таких випадків – у місті Ровеньки та Єнакієвому.

Ще раніше ZMINA повідомляла про затримання в Антрациті місцевої мешканки, яку звинуватили в організації акції в Луганську. Їй загрожує до 20 років за ґратами. 

У Східній правозахисній групі кажуть, що з 11 червня фіксують активізацію патрулів на вулицях окупованих міст, які вишукують чоловіків. 

“Знову стали відбуватися затримання на вулицях, не такі масові, як у березні, але це і зрозуміло, бо такої кількості чоловіків уже просто немає”, – кажуть правозахисники. 

Примусово мобілізують і працівників підприємств, на місця яких обіцяють завозити росіян.

Достеменно не відомо, скількох чоловіків насильно вже призвала на війну з Україною Росія в ОРДЛО, однак, імовірно, їхня кількість може сягати десятків тисяч. Бойовикам доводиться відкривати нові кладовища, щоб ховати примусово мобілізованих. 

Нагадаємо, що за час проведення “мобілізації” бойовики встигли підняти вік тих, кого насильно забирають на війну, з 55 до 65 років і збирають “для формування мобілізаційного резерву” списки не тільки чоловіків, але й жінок. Про це повідомляли як у місцевих телеграм-каналах, так і Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

Мешканці ОРДЛО змушені переховуватися, щоб не опинитися на фронті. Своєю історією переховування поділився зі ZMINA 21-річний Кирило, який місяць жив у повній ізоляції у квартирі в Донецьку, про яку знала лише його мама, а потім таємним шляхом виїхав до Росії, через яку потрапив до Естонії. 

Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Фотографія обкладинки: Alexander Ermochenko / Reuters

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter