Бойовики шість років тримають у полоні Богдана Ковальчука: терористи викрали його ще підлітком

Дата: 20 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Уповноважена Верховної Ради з прав людини закликала представників Червоного Хреста відвідати у Торезькій виправній колонії №28 Богдана Ковальчука. Бойовики тримають його у полоні вже 6 років. 

Про це Омбудсман повідомила у фейсбуку. 

Богдан Ковальчук. Фото: фейсбук-сторінка Уповноваженої Верховної Ради з прав людини

До полону Ковальчук закінчив Ясинуватський професійний ліцей залізничного транспорту та хотів бути залізничником як мати.

31 серпня 2016 року хлопця, якому тоді не було й 18 років, разом з п’ятьма неповнолітніми друзями викрали з окупованого міста Ясинувата. Бойовики звинуватили їх у нібито співпраці зі Службою безпеки України та організації підриву автівок та “відділку міліції ДНР”.

У липні 2018-го так званий Верховний суд “ДНР” засудив затриманих за “тероризм” на терміни від десяти до п’ятнадцяти років: Ковальчук отримав 10-річний термін. 

За словами Денісової, упродовж всього періоду тримання Ковальчука катували, однак жодного разу він не поскаржився на тортури та знущання. Нині він знаходиться у Торезькій виправній колонії №28. 

У 2019-му, коли відбувся останній наразі обмін полоненими, бойовики запропонували “помилувати” бранців, але водночас відмовитись від можливості повернення на підконтрольну українському уряду територію. Тоді на це погодилися всі, крім Ковальчука.

Бабуся Богдана Ковальчука Тетяна тримає фотографію онука. Фото: фейсбук-сторінка Марко Терен

“Він мотивував рішення тим, що не може зрадити свої принципи свободи, правди та відданості Батьківщині”, – говорить Денісова.  

За словами рідних, хлопець має серйозні проблеми з легенями та потребує постійного обстеження лікарем, які в умовах ув’язнення не проводять. До введення карантинних обмежень відвідувати Богдана могла лише мати, яка передавала ліки та харчі, однак вже тривалий час рідні взагалі не мають з ним зв’язку.

Окрім звернення до Червоного Хреста, Денісова також просить координаторку від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі ТКГ Шарлоту Реландер особисто втрутитись у ситуацію заради звільнення Ковальчука.

“Усі вищеназвані дії стосовно Богдана є порушеннями не лише українського законодавства, але і норм міжнародного права”, – наголошує Омбудсман.

Нагадаємо, що бойовики на Донбасі полонили щонайменше 300 людей. Багато з них потребують термінового лікування. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter