Бойовики полонили 22-річного Богдана Максименка: хлопець має інвалідність, але його не лікують у в’язниці

Дата: 10 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Бойовики так званої “ДНР” тримають майже два роки в полоні Богдана Максименка. Хлопець має серйозні проблеми із серцем, які в ув’язненні погіршуються з кожним днем, однак допомоги не отримує. 

Про це повідомляє Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

Фото: фейсбук-сторінка Богдана Максименка

Бойовики прийшли додому до Максименка у квітні 2020-го, обшукали квартиру, вилучили техніку та відвезли його в невідомому напрямку. Рідні не знали нічого про стан хлопця 73 дні, а згодом знайшли його в Макіївці, у так званому СІЗО “міністерства держбезпеки”, яке розташоване на території Західної виправної колонії №97. 

Виявилося, що затримали Максименка за проукраїнську позицію, адже в соцмережах він писав, наприклад, про звільнення Олега Сенцова, любов до пісень гурту “Океан Ельзи” та публікував привітання з Днем українського прапора. Всього за місяць до обшуку Максименко зробив допис такого змісту:

“Ось, власне, і настала сьома воєнна весна на Донбасі… Ані проліски, що повиростали в ботанічному саду ще в січні 2020-го, ані гучні гасла президента Зеленського, який намагається, та марно, – ніщо не може обіцяти, що літо буде українським і мирним; що рузьге мир вщухне та залишить нас у спокої. Складно насправді повірити в те, що Донецьк уже не буде таким, як раніше, ніколи. І лише тихий та слабкий вогник надії та мрії на повернення не гасне. І лише пісня Патріота лунає в донбаських степах, а ми чекаємо, бо є речі, заради яких можна витерпіти все, адже є ми – українці і є наша велика Родина – вся наша Україна”.

Максименко має інвалідність II групи через вроджену ваду серця, однак у полоні не отримує необхідної допомоги.

“Його стан погіршується з кожним днем”, – переконує Омбудсман.

Бойовики звинувачують Максименка за кількома статтями, зокрема в “закликах до екстремістської діяльності”. Жодної інформації про “вирок” щодо нього наразі немає. 

Омбудсман уже звернулася до керівництва Червоного Хреста в Україні та безпосередньо до координаторки від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі ТКГ Шарлотти Реландер, щоб ті допомогли хлопцю. 

Нагадаємо, що бойовики на Донбасі полонили щонайменше 300 людей. Багато з них потребують термінового лікування. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter